Helyi közélet

2015.12.11. 17:00

Élen a minőségi fesztiválok sorában

Tokaj - A Bartók Plusz Operafesztivál és a Zempléni Fesztivál kiemelt támogatást kap 2016-ban. Interjú: Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral

Tokaj - A Bartók Plusz Operafesztivál és a Zempléni Fesztivál kiemelt támogatást kap 2016-ban. Interjú: Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral

A Tokaji Bormúzeum avatásán részt vett dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki interjút adott lapunknak.

A Tokaji Bormúzeumban talán adott a kérdés, a borkultúra mennyire képezi, képezheti részét a magyarországi kultúrának?

Dr. Hoppál Péter: Baranyai emberként, a Villányi és a Pécsi borvidék ismerőjeként a magyarországi borkultúra napi áldásait élvezem. A magyar borászat, borkultúra a személyemben borlovagként elkötelezett szövetségest tudhat magáénak. Gyakran megfordulok a Tokaj-hegyaljai borvidéken is, és vallom, egészen különleges az a kulturális örökség, amit Tokaj-Hegyalja képvisel, és ebben kiemelkedően fontos szerepe van a borászati kultúrának.

Tokaj-Hegyaljára méltó helyre került a világörökségi cím, bár tudom, a helyiek többsége ezt még nem érzékeli a hétköznapjaiban. Úgy hiszem, ha sikerül a méltó helyén pozicionálni a tokaji bort, akkor ez a régió is elindulhat egy intenzívebb fejlődési úton.

A magyar kulturális turizmusnak az országon belül, valamint a külföldről érkező látogatók számára is kiemelt attrakciója és terméke a magyar bor, ezen belül természetesen a tokaj-hegyaljai borok különleges helyzetben vannak.

Lelkes lobbistája vagyok a magyar kultúrának és hiszem, egy komoly marketing­stratégiával kiváló eredményeket lehet elérni ezen a területen. A kormány jól élt ezzel a kulturális örökséggel, amikor a borvidék kiemelt támogatásáról döntött.

Lassanként már fesztiválországgá leszünk, és ezek a fesztiválok a kultúra számos formáját mutatják meg. A kulturális tárca milyen alapon dönt a támogatások elosztásáról?

Dr. Hoppál Péter: A kormány a minőségi kulturális fesztiválokat számtalan pályázat útján támogatja. Ha tízszer ennyi forrásunk lenne, akkor sem lenne elég az a pénz, amelyet a fesztiválok rendezői szeretnének és amennyit mi magunk is szeretnénk támogatásra fordítani. Van egyfajta természetes szelekció a fesztiválok között. Aki nem tudja a saját életterét, bázisát, hátterét megteremteni, és csupán az államtól remél támogatást, az nem lesz életképes.

Számtalan kiváló fesztivál épült fel az utóbbi években gyakorlatilag a semmiből. A közönség igénye ezekre a fesztiválokra egyre növekszik, ezt igazolják a külföldiek látogatottsági adatai is. Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a minőségi fesztiválok sorában, hiszen a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál és a Zempléni Fesztivál egyaránt a legrangosabb fesztiválok közé tartoznak.

Legyen az Észak-Magyarország az első, ahol bejelenthetem, sikerült elérnünk, hogy a 2016-os költségvetési évben külön szerepeljen a kulturális fesztiválokhoz rendelt forrás.

Ezen belül a vidéki fesztiválok összesen 250 millió forintos támogatásban részesülnek majd. Balog Zoltán miniszter úrral közösen fogunk dönteni arról, kik kerülnek a támogatottak körébe. Ennek a támogatásnak akkor van értelme, ha viszonylag kevés fesztivált támogatunk nagyobb összeggel.

Azt bizton kijelenthetem, hogy a jövőre jubiláló 25. Zempléni Fesztivál a támogatottak között lesz. A Bartók Plusz Operafesztiválra egy külön csomagot fogunk elkülöníteni, hiszen egy opera­fesztivál nagyon költséges, erre a fesztiválra a tervek szerint 250–300 millió forint jut majd jövőre.

Ha akarjuk, ha nem, a világban jelenleg digitális forradalom zajlik, lassan felnő egy nemzedék, amelyet már csak ezen a területen lehet megszólítani. Sorozatban készülnek olyan produkciók, mint például a szigetvári ostrom digitális verziója. A kormány milyen mértékben kívánja ezeket az elképzeléseket támogatni?

Dr. Hoppál Péter: Most akkor lennék népszerű, ha azt mondanám, teljes mértékben támogatjuk ezeket a produkciókat, de ez így nem lenne igaz. Mélyen hiszek a Gutenberg-galaxisban, a hagyományos értékek erejében. Mi könyvtárépítő kormány vagyunk, több mint 400 könyvtárat újítottunk meg eddig.

Nem szabad a hagyományos értékeknek megrendülniük. Látom és érzem, a digitális világ megtalálja és járja a saját útját a magyar kormány támogatása nélkül is, ezt a piac remekül megoldja.

Az is tény, könnyebb így elérni a mai fiatal generációt, ezt a saját gyerekeimen is érzem, ezért természetesen az arra érdemes projekteket a kormány a jövőben is támogatni fogja úgy, hogy közben a hagyományos értékek fenntartásáról sem feledkezik meg.

Ezek a hagyományos értékek viszont csak akkor őrizhetők meg, ha rá tudjuk venni a gyerekeket arra, hogy használják is ezeket. A mindennapos testnevelés már meghonosult az iskolákban, az olvasással nem tervez hasonlót a kormány?

Dr. Hoppál Péter: Mindennap olvasnak a gyerekek az iskolákban, illetve kellene, hogy olvassanak. Meggyőződésem, hogy az általános iskola alsó tagozatában csak és kizárólag az alapkompetenciák elsajátítására kellene törekedni. Az olvasásra, a szövegértésre és a számolásra.

Ha ezek jól működnek, akkor a felső tagozatban a gyerekek ezt tudják hasznosítani, ha ezek nem működnek, akkor semmit sem fognak tudni megtanulni. Egykori tanárként és iskolaigazgatóként láttam, milyen hatalmas harcokat folytattak és folytatnak a tantárgyi lobbik.

Ennek következtében a tananyag bővül, az óraszám növekszik. Ez a folyamat nem jó, ezt látom a saját gyerekeimen is, ezért nagyon örülök annak, hogy a köznevelésért felelős államtitkárság gondolkodik a tananyag újrastrukturálásán, amelynek ez lenne az értelme, hogy az alapkompetenciák elsajátítása legyen az első években a központban.


Névjegy

  • Születési hely, idő: Budapest, 1972.

  • Végzettség: 1997: diploma – ének-zene tanár és karvezetés, JPTE Művészeti Kar. Ezt követően DLA doktori értekezését a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) Doktoriskolájában védte meg, majd a PTE Közgazdaságtudományi Karán MBA szakokleveles menedzser diplomát szerzett.

  • Munkahelyek:
  • 1995–2010: Gimnáziumi tanár
  • 2002–2010: A Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája főigazgatója. Akkoriban az általa alapított Pécsi Református Kollégium Vegyeskarának és Mohács Város Bartók Béla Vegyeskarának karnagyaként, illetve a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanáraként is dolgozott.

  • Közéleti és szakmai tevékenység:

  • 2004: a frissen alakult Fidesz Kulturális Tagozatának tagja lett.

  • 2005: Élő Pécs Társasága megszervezése és működtetése.

  • 2006–2014: pécsi egyéni önkormányzati képviselő.

  • 2009: országgyűlési képviselő.

  • 2009–2010: az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságban, 2010–2014-ig az Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságban, 2011–2014-ig a Nemzeti Összetartozás Bizottságában dolgozott. 2014-ben a Kulturális Bizottság tagja lett. Emellett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Magyar Delegációjában is tevékenykedett.

  • 2010–2014 között: a Fidesz-KDNP frakció vezetője és az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke.

  • 2013: a Fidesz országos szóvivője.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában