Helyi közélet

2015.11.24. 21:16

Nem ufók, csak visszaadnak valamit a szerencséjükből

Miskolc - Egy hetet töltött Miskolcon Németországból Klaus és Leon: kutyaházakat építettek a MÁSA-nak.

Miskolc - Egy hetet töltött Miskolcon Németországból Klaus és Leon: kutyaházakat építettek a MÁSA-nak.

Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) elnöke fogad a Sajószigeti úti menhelyen. Meséli: két német úriember a vendégük, akik szabadságuk idején, saját zsebből kutyaházakat szerelnek. Bevallom, kicsit nehezem hiszem.

– Azért vagyok itt, mert a kutyáknak szükségük van házra – nyújtja a kezét Klaus, aki Frankfurtból érkezett a borsodi megyeszékhelyre. – Jó ideje sok kutyám van, az életem részei. Együtt élek velük a házban, és így a szükségleteiket a saját bőrömön is érzem. Egy családtagról pedig megfelelően kell gondoskodni.

Meleg házat építeni

Klaus tizenegyedszer van Magyarországon, mert minden második hónapban vannak a MÁSA-nál úgynevezett „lottó­nyertes” kutyák, akiket kiközvetítenek Németországba.

Klaus barátja, Leon Észak-Németországból, Köln mellől jött. Azt mondja, hogy a szabadban élő kutyáknak kell a ház.

– Ha olyan szerencsés ember vagy, hogy jó környezetben, jó körülmények között élsz, akkor tudsz a gyengébbeken vagy azokon, akik a szívedhez közel állnak, segíteni. De megértem, hogy ha egy embernek mindennapos megélhetési problémái vannak, akkor nem az az első gondolata, hogy hogyan lehetne a kutyáknak, ha nincs férőhely, a menhelyen meleg téli házat építeni. Ha szerencsés vagy, akkor viszont azt megbecsülve vissza kell adni valamit!

Együtt a Canifairrel

Elbúcsúzom tőlük, és a Miskolci Állatsegítők elnökét kérdezem. Kisfalvi Nyina elárulja: kilenc esztendeje működik együtt a német Canifair állatvédelmi szervezettel a MÁSA.

– Nagyon sokat segítettek abban is, hogy itt, a Sajószigeti úton legyen az új menhelyünk – mutat körbe. – Sokat gyűjtöttek nekünk, nagyon sok ember és család által. A kivitt kutyák ideiglenes befogadókhoz és végleges családokhoz kerülnek, és mindig rákérdeznek, hogy miben tudnak segíteni. Mondanom sem kell, a kikerült kutyák tökéletes helyekre kerülnek Németországban.

Klaus és Leon 21 kutyaházat készített: az előreszerelt részeket elküldték, hozták a szerszámaikat és egy hétig szerelték, építették, hogy azt a napokban birtokukba is vegyék a kutyák. Nagyon tökéletesek a házak: ahol a kutya érintkezik velük, oda természetes bevonatot tettek, nikecellel bélelték.

– A kutyáknak ez óriási segítség, hiszen telt ház van a MÁSA-nál, és nagy a várólista is. 350 kutyus, 40 cica van a menhelyen és ötven eb vár, hogy bekerülhessen – teszi hozzá Kisfalvi Nyina.


Kutyagolás

Hamarosan újabb vendégek érkeznek a Sajószigeti útra: decemberben „kutyamikulás” lesz, ráadásul folyamatosan gyűjtenek Németországban, mert a 350 kutya vakcinázása, ivartalanítása nagy anyagi terhet jelent. Az új házakat bárki megnézheti, ugyanis december 13-án (vasárnap) ismét „kutyagoláson” vár mindenkit a MÁSA.


Minimális esélyűeket is

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány 2000-ben alakult, jelenlegi helyükön, a Sajószigeti úton 5 éve lelhetőek fel. A MÁSA feladatának tartja a gazdátlan kóbor állatok befogadását, egészségügyi ellátását, ivartalanítását, vakcinázását és tartását új gazdához kerülésükig. A külföldi befogadók az olyan minimális örökbe adhatósági eséllyel rendelkező kutyák elhelyezését is vállalják, mint például 3 lábú, félszemű, állandó orvosi ellátásra szoruló pl. cukorbeteg kutyákét. Eddigi működésünk során több mint 10 000 kutyának és cicának találtak gazdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában