Helyi közélet

2015.10.03. 15:26

Beolvadnak a mangalicák?

Miskolc - Több mint három év után elfelejthetjük a Miskolci Agrokultúra Kft. nevét. De csak a nevét.

Miskolc - Több mint három év után elfelejthetjük a Miskolci Agrokultúra Kft. nevét. De csak a nevét.Egy sajtótájékoztatón hangzott el egy félmondat arról, hogy október elsejével megszűnik a Miskolci Agrokultúra Kft. Az a cég, amelyet 2012-ben alapított a város, hogy a Bedegvölgyben állattenyésztést végezzen.

A terv az volt, az ott nevelt szürkemarha és mangalica, feldolgozás után, a város intézményeinek konyháiba kerül. Később fóliasátrakban a növénytermesztés is beindult, de mégsem ettől volt hangos a sajtó. Sokkal inkább attól, hogy a Bedegvölgyben bértartott állatok tulajdonosa állatkínzással vádolta a miskolci céget, azt állítva, több állat is éhhalált halt a telepen.

Cáfolt a cég

Az Agrokultúra ezt cáfolta: azt mondták, a 2013-as hosszú tél, valamint baleset az oka, hogy hat állat elpusztult. Ennek ellenére a tulajdonos elvitte az állatokat Miskolcról, a szaporulattal együtt. Nos, mindezek ismeretében még érdekesebbnek tűnt, hogy miért is kell megszűnnie a Miskolci Agrokultúra Kft.-nek.

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója kérdéseinkre azt válaszolta: „A közfoglalkoztatás a városi cégeknél legnagyobb létszámban a Miskolci Városgazda Kft.-n keresztül valósul meg. Mivel az Agrokultúrában a munkavégzést többségében közfoglalkoztatottak végzik, így célszerű és logikus döntés volt a céget a Városgazdába beolvasztani”.

Folyamatban lévő

Arra is kíváncsiak voltunk, jelenleg hány és milyen állat van a cég gondozásában, és mi a helyzet a korábbi perrel, amit az állatok bérbeadója indított. „E két kérdés folyamatban lévő jogi eljárást érint, nem áll módjában a cégnek ilyen és hasonló jellegű kérdésre válaszolni” – reagált Pásztor Imre.

Azt elmondta, a fóliasátorban jelenleg növénytermesztést, a cég egyéb városi területein rét-, erdő-, szántógazdálkodást – takarmánycirok és iparikukorica-termesztést –, valamint kereskedelmi tevékenységet folytat.

Szállítanak már a miskolci iskoláknak? – kérdeztük.

„Paprika, paradicsom, uborka, zeller és zellerszál, karalábé, cukkini, padlizsán – ezeket szállítja fóliasátrából az Agrokultúra, de szállítottak idényjelleggel zöldbabot, káposztát, kelkáposztát, salátát, főzőtököt és fűszernövényeket, mint például bazsalikomot, kakukkfüvet és borsikafüvet. Szintén folyamatos a Miskolcz ínyenc és sütőkolbász szállítása, mindkettő kiváló minőségű, zöld fűszeres, magas tápértékű, ellenőrzött körülmények között gyártott élelmiszer; de ugyanez igaz a saját termelésű zöldségekre is. Tehát nem valahol a világ más táján szüretelt paradicsomról beszélgetünk, hanem Miskolc határában termelt, miskolciak által gondozott zöldségek terméséről, amelyet a miskolci közétkeztetésben részt vevő konyhák részére szállítanak” – sorolta a kommunikációs igazgató.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában