Helyi közélet

2015.09.27. 21:31

Emlékhelyről emlékhelyre, Déryné nyomában

Miskolc - Az operabarátok szeretnék, ha a miskolci önkormányzat megvásárolná azt a házat, ahol Déryné haláláig lakott.

Miskolc - Az operabarátok szeretnék, ha a miskolci önkormányzat megvásárolná azt a házat, ahol Déryné haláláig lakott.

Emléksétát szervezett Déryné Széppataki Róza tiszteletére szombaton a Miskolci Operabarátok Egyesülete. Déryné az első magyar operaénekes volt, aki 1872. szeptember 29-én hunyt el Miskolcon. Rá emlékezve járták végig az operabarátok azokat a belvárosi helyeket, ahol gyakran megfordult.

Igazi lokálpatrióta

A séta a Színészmúzeumtól indult és Déryné sírjának koszorúzásával ért véget a Szent Anna temetőben.

Nagyné Kovács Ilona az elsők között érkezett a sétára. Lapunknak elmondta: nagy örömmel jött, hiszen ő minden olyan rendezvényen szeret részt venni, ami Miskolc történelmével, értékeivel kapcsolatos.

Igazi miskolcinak vallja magát, mint mondja, már a nagymamája is itt született. Amikor Ilona középiskolás volt, az osztályfőnöke fontosnak tartotta, hogy diákjai megismerjék Miskolc nevezetességeit, híres embereit és történelmét.

A rajztanára pedig gyakran vitte őket a galériába, egyéb képzőművészeti kiállításokra.

– Olyan szemléletet alakítottak ki bennünk az akkori pedagógusok, hogy igényünk legyen városunk megismerésére – tette hozzá Ilona.

Az egyesület szeretné, ha a miskolci önkormányzat megvásárolná a Hunyadi utca 52. szám alatt található házat, Déryné utolsó lakhelyét, hogy az a város kulturális örökségévé válhasson.

Az idei emléksétával erre is szerették volna felhívni a figyelmet.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában