Helyi közélet

2015.08.22. 16:48

Iparközpontból színes város lett Kazincbarcika

Kazincbarcika - A KolorCity program jelzi, hogy a barcikai változások jó irányba mutatnak.

Kazincbarcika - A KolorCity program jelzi, hogy a barcikai változások jó irányba mutatnak.

„Városunkat ma már nem szürke iparvárosként, hanem egy színes, élettel teli térségi központként tartják számon…” Szitka Péter ezekkel a szavakkal adta meg az alaphangját a városban hétfőn, a Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében megrendezett Gazdaságfejlesztés és vállalkozásfejlesztés Kazincbarcikán című konferenciának.

Stabil jövőkép kell

A városvezető külön kiemelte, nagyon fontos, hogy a város megtalálja a jövőképét. És – mint mondotta – ennek gyökerei a gazdasági stabilitáson túl az oktatásban és a kultúrában rejtőzik. A sokat emlegetett kitörési pontok megtalálása a legeslegfontosabb feladat.

Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az össz­térségi fejlődés érdekében elengedhetetlen az együttműködés, a tervezett fejlesztések összehangolása. „Kazincbarcika város fejlesztési, gazdaságfejlesztési irányait középtávon az idén májusban elfogadott gazdasági program határozza meg – mondta. – Ennek része a helyi foglalkoztatás bővítése, a szociális integráció megvalósítása, illetve a város lakosságmegtartó képességének javítása. A partnerség nagyon fontos a városnak, amit nemzetközi szinten kiválóan példáz a Svájci–Magyar Együttműködési Program sugallta összefogás, illetve a kínai partnereinkkel tavaly augusztusban megkötött stratégiai megállapodás.”

Látható változások

Az alpolgármester kiemelte, hogy a konferencián mindenki számára láthatóvá válik, hogy a legfőbb cél a vállalkozásfejlesztés, amelynek kiegészítő eleme az imázsváltás, amelyet a KolorCity név és koncepció jelenít meg. „A változás mindenki számára érzékelhető, ha csak a klasszikus belváros megújítására, vagy a falfestményekre gondolunk. Ezzel megkezdődött az új brand kialakítása, amely például ma már abban is megmutatkozik, hogy az országban itt jut a legtöbb zöldfelület egy lakosra” – tette hozzá. Elmondta, szeretnék azt is elérni, hogy az idegenforgalomban ne „csupán” összekötőkapocs legyenek, hanem önálló attrakciót is képesek legyenek felmutatni. Erre példának hozta fel, hogy a BorsodChem területén lévő légópincében egyedi és nagyszabású kiállítást szeretnének kialakítani. A megvalósítás még várat magára, mert a legutóbbi pályázaton nem sikerült nyerni.

A gazdaság az alap

Ahhoz, hogy stabil jövőképpel rendelkezzen Kazincbarcika, a legfontosabb a vállalkozásfejlesztés és az innováció ösztönzése. Ezt szolgálja a városban működő 4 ezer négyzetméteres inkubátorház, illetve a település önálló ipari területe, a Barcikai Ipari Park.

Mint megtudtuk, egy héttel ezelőtt döntött arról a gazdasági kormányzat, hogy az ipari park 34,3 hektáros területét 48,4 hektárra növelik. Elhangzott még, hogy megindult a klaszteresedés, amellyel leginkább működőképessé válik a helyi gazdaság.

Azt is megtudhattuk, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén az Észak-Magyarország régió települései 90 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutnak. Amelyből – remények szerint – Kazincbarcika 5–6 milliárdra számíthat. Ez a pénz teljes egészében az önkormányzati elképzelések megvalósítását fogja szolgálni.

ÉM-SZB


Svájci–Magyar Program

A konferencián elhangzott továbbá, hogy a Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében közel két éve kezdődött a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahely­teremtő fejlesztése” című projekt, amelyben négy prioritási területen összesen 234 millió forint áll a vállalkozások, munkahelyteremtést célzó projektek számára.


A Svájci–Magyar Együttműködési Programról

  • Az Európai Bizottság és Svájc 2006. február 27-én kétoldalú megállapodást írt alá a svájci kormány által létrehozott Svájci Hozzájárulásról. A megállapodás értelmében Svájc a 10 újonnan csatlakozott ország részére egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként 5 éven keresztül összesen 1 milliárd svájci frank hozzájárulást biztosít. A programból Magyarország több mint 130 millió svájci frank, azaz (folyó áron) körülbelül 31 milliárd forint támogatásban részesül; ezzel a kedvezményezett országok közül a harmadik helyet foglalja el.
  • A kétoldalú megállapodás határozza meg Svájc és a támogatásból részesülő tagállamok közötti együttműködés kereteit, amelynek mentén a kétoldalú tárgyalások az egyes tagállamokkal – ennek keretében 2007 januárjában Svájc és Magyarország között is – megindulhattak a források fogadásának keretei, a támogatásterületek, valamint a pályázati rendszer meghatározása érdekében.
  • A kétoldalú megállapodás a Svájci Hozzájárulásból támogatható négy fő prioritásterületet rögzít az alábbiak szerint: 1. Biztonság, stabilitás, reformok 2. Környezetvédelem és infrastruktúra 3. A magánszektor támogatása 4. Humánerőforrás- és társadalomfejlesztés
  • A prioritásterületeken belüli konkrét támogatásterületeket a Keretmegállapodás rögzíti.

  • Kazincbarcika - A vegyipari infrastruktúra is vonzó a befektetők számára. tovább »

    Kazincbarcika - Bár már augusztus 11-én elkezdődött, de Kazincbarcikán pénteken tartották látványos felvonulással a Kolorfesztivál megnyitóját. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában