Helyi közélet

2015.08.22. 17:02

A citromsavgyár lesz az egyik első betelepülő Kazincbarcikán

Kazincbarcika - A vegyipari infrastruktúra is vonzó a befektetők számára.

Kazincbarcika - A vegyipari infrastruktúra is vonzó a befektetők számára.

Már az év elején bejelentették, hogy mintegy 30 milliárd forintos beruházással építi fel európai citromsavgyárát „valahol a Sajó-völgybenKína egyik vezető vegyipari vállalata, az RZBC vállalatcsoport. A fejlesztéssel 165 embernek teremtenek munkahelyet. Azóta kiderült, hogy a kínai tulajdonban lévő BorsodChem vegyipari infrastruktúrájára épül rá a komplexum a Kínai-Magyar Borsod Ipari Park területén.

Európai központ

Kou Kuangcse, az RZBC igazgatóságának elnöke akkor hangsúlyozta, hogy az 1993-ban alapított cégcsoport a citromsav és annak sóiból készült termékek kutatásával, fejlesztésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozik. A vállalatcsoport termékeit az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar is felhasználja. A cégcsoport évente világszerte mintegy 1,85 millió tonna citromsavat termel, ezen belül 1,05 millió tonna származik Kínából.

Az elnök jelezte: az RZBC csoport termékei több mint 100 országban keresettek. Hangsúlyozta: az európai terjeszkedési szándékot az európai piac indokolja, tekintettel arra, hogy elsősorban az élelmiszeripar részéről nagy kereslet van a citromsavra, aminek jelentős részét jelenleg csak importtal lehet kielégíteni. A leendő üzem éves termelési volumenét 100 000 tonnára tervezik, így a beruházásnak köszönhetően a világ citromsavtermelésének mintegy 5 százaléka a barcikai üzemből származik majd.

További befektetések

A barcikai gazdasági konferencián a BorsodChemet képviselő S.Varga Béla arról is beszélt, hogy a cégcsoport kínai tulajdonosa további fejlesztéseket kíván megvalósítani a gyárban, és szeretnék, ha az ipari parkjukban az „első fecske” citromsavgyár után további kínai cégek jelennének meg.

ÉM-SZB


Kazincbarcika - A KolorCity program jelzi, hogy a barcikai változások jó irányba mutatnak. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában