Helyi közélet

2015.07.01. 17:40

Nézőpont: Merre tovább?

<em>A térkép arra való, hogy segítsen eljutni A pontból B-be, hogy segítse a tájékozódást, hogy ne tévedjünk el, hogy megtaláljuk a helyes irányt. Valami ilyesmi jutott eszembe akkor, amikor olvastam, hogy az „emberminisztérium” térképen ábrázolta a hazai társadalmi különbségeket. Ráadásul azok közül is a durvábbakat. Mindezt azzal a céllal, hogy ezen adatok ismeretében szervezzék át a közszolgáltatásokat</em>. <strong>Pásztor Attila jegyzete</strong>.

A térkép arra való, hogy segítsen eljutni A pontból B-be, hogy segítse a tájékozódást, hogy ne tévedjünk el, hogy megtaláljuk a helyes irányt. Valami ilyesmi jutott eszembe akkor, amikor olvastam, hogy az „emberminisztérium” térképen ábrázolta a hazai társadalmi különbségeket. Ráadásul azok közül is a durvábbakat. Mindezt azzal a céllal, hogy ezen adatok ismeretében szervezzék át a közszolgáltatásokat. Pásztor Attila jegyzete.

A térképeket nézve szomorúan tapasztaltam, az északi régióban általában a rosszabb adatokhoz tartozó színek szerepelnek. Azaz egyelőre úgy tűnik, elvesztünk, de legalábbis nagyon messze vagyunk a megoldástól. Persze ez a térkép majd segíthet eligazodni, támpontot nyújthat ahhoz, hogy megtaláljuk – illetve az illetékesek megtalálják –, merre van az arra. Az persze némi pesszimizmusra ad okot, hogy egy ideje már bolyongunk, hol térképek, hol felzárkóztató programok mentén. Egy ideje már keressük a megoldást arra, hogy ne mindig a mi régiónk legyen a legsötétebb folt a különböző statisztikai térképeken. Sikerek persze vannak, inkább kisebbek, mint nagyobbak, de összességében csak körbe-körbe járunk, és csak remélni merjük, hogy valahol a cél előtt bolyongunk.

De egyelőre úgy tűnik, most eltévedtünk, ilyenkor pedig nem szégyen megkérdezni a helyieket arról, hogy hol is vagyunk pontosan. Nekik nagyobb a helyismeretük, jobban tudják a viszonyokat, és mindenképp jobban tudják, nekik mire lenne szükségük. Számukra nem egy piros, vagy éppen sötét kék folt, ahol élnek, hanem a sorsuk. Jó lenne tudni, mit gondolnak azok, akiknek nem csupán térkép e táj…


Borsod-Abaúj-Zemplén - „Sok olyan gyerek és felnőtt él a településen, akiknek nincs meg a nyolc általánosuk.” tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában