Helyi közélet

2015.07.22. 08:49

Estefelé élénkülnek a halak

Csobád - A csobádi Csobban-tó horgászai szenvedélyüknek érzik a halfogást. Arcok a megyéből: a csobádi horgászok.

Csobád - A csobádi Csobban-tó horgászai szenvedélyüknek érzik a halfogást. Arcok a megyéből: a csobádi horgászok.Megtaláltuk Csobádon a nagy ho-ho-horgászokat, hol másutt, mint a halastó partján. Azt persze először nem tudtuk, hogy a Csobban-tó partján üldögélő vidám társaság szenvedélye a horgászat, mert ottjártunkkor épp nem a halfogásra összpontosítottak. Csupán helyet foglalni jöttek a másnapi, éjszakai horgászatra. Azt kérdeztük tehát tőlük, hol találjuk a tó legjobb pecását, mire a fiatalemberek nevetve egymásra mutogattak. Így aztán megállapítottuk, egyforma fajsúlyú szakemberekkel van dolgunk. Név szerint: Hódos Balázs, Hódos Norbert (ők testvérek) és Kavasánszki Péter, aki a fiatalemberek szomszédja.

Elöljáróban elárulják nekünk, szeretik az éjszakai horgászást. Nyáron különösen, mert este, amikor hűvösebb az idő, akkor élénkülnek meg a halak. A Csobban-tóban élnek pontyok, amúrok, kárászok, keszegek, harcsák és compók, de egyszer egy angolna is horogra akadt. Hogy került a tóba, senki se tudja. A kifogott halakból legtöbbször finom halászlé készül, máskor a fagyasztóban végzik, később a sütőben. De olyan is előfordul, hogy a horgászok visszadobják a tóba zsákmányukat, mert nem a halhús érdekli őket, csupán az az érzés, amit maga a pecázás jelent.

Éjszaka

Kiderül, óriási eredménye még nincs a 3 horgásznak. Balázs legnagyobb kifogott hala egy 4 kilós ponty, Norbertté egy 3,5 kilós, Péteré pedig egy 3 kilós. De hát nem is ez a lényeg, mondják, hanem az, hogy amikor az ember leül a tó partjára, akkor a csendben és a gyönyörű természetben teljesen ki tud kapcsolódni a dolgos munkanapok után. Ez egyfajta szenvedély, állítják.

Kérdezzük, amikor nem horgásznak, mivel foglalkoznak. Kiderül, Balázs még diák, a Baross Gábor Szakközépiskolába jár Miskolcra, vasúti forgalmi szolgálattevőnek, röviden forgalmistának tanul. Jövőre végez. Norbert már dolgozik, ő is a vasúthoz kötődik, ugyanis villanymozdony-szerelő. Péter pedig vagyonőr, meglepő módon nem a vasútnál. Büszkén teszi hozzá: mellette az Észak-Magyaror​szág lapterjesztője Csobádon.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában