Helyi közélet

2015.03.28. 18:45

Kettős ünnep a Rákócziak földjén

Sárospatak - Történelmi emlékhellyé nyilvánították a Rákóczi-várat II. Rákóczi Ferenc születésnapján.

Sárospatak - Történelmi emlékhellyé nyilvánították a Rákóczi-várat II. Rákóczi Ferenc születésnapján.

1676. március 27-én a zempléni Borsiban látta meg a napvilágot II. Rákóczi Ferenc. A vezérlő fejedelem születésnapját a magyar országgyűlés idén március közepén II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánította.

Minden középiskolásnak

Ezért is volt sokszorosan is szimbolikus az a kettős ünnep, amelyet ebből az alkalomból Sárospatakon a Sárospataki Református Kollégium udvarán és a sárospataki Rákóczi-vár kertjében tartottak pénteken.

A református kollégiumban egy együttműködési megállapodást szentesített a Nemzeti Örökség Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

– Dőlni ne hagyd, ez a jelmondata a sárospataki kollégiumnak – mondta üdvözlő beszédében dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium közigazgatója. – Ez azt jelenti, szilárdan áll még a bástya, érdemes azt több oldalról is támogatni, ahhoz hozzátenni.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet elnöke elmondta, a közelmúltban elkészült a Keretbe írt múlt című kiadvány, amely Magyarország nemzeti és történeti emlékhelyeit örökíti meg.

– A kiadványhoz készült egy térkép is, amely ezeket a helyeket jeleníti meg – mondta Radnainé dr. Fogarasi Katalin –, és azt vállaljuk a mostani együttműködési megállapodással, hogy ezt a térképet az ország valamennyi középfokú oktatási intézményének eljuttatjuk.

Dienes professzor úr hasonlatát folytatva, az általa említett bástyáról körülnézve egyaránt fürkészhetjük a jövőt és láthatjuk mindazt az épített és szellemi örökséget, amelyet ránk hagytak eleink – mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára. – Ezzel az együttműködési megállapodással elősegítjük azt, hogy ezeket az értékeket eljuttassuk a mai fiatalokhoz, akik ezáltal tovább ápolhatják nemes hagyományainkat.

Sárospatak kétpólusú város – mondta dr. Hörcsik Richárd, Zemplén ország­gyűlési képviselője, Sárospatak korábbi polgármestere a pataki Rákóczi-vár kertjében abból az alkalomból, hogy a várat történelmi emlékhellyé nyilvánították. – Az egyik pólusa a Rákóczi-vár, a másik pedig a református kollégium. Mindkét helyhez ezer szállal kötődött a Rákóczi-család.

Magyarországon összesen 14 nemzeti és 46 történelmi emlékhely található – mondta Radnainé dr. Fogarasi Katalin –, és örömünkre szolgál, hogy immár a Rákócziak ősi fészke is ezen helyek közé tartozik.

– Nincs még egy olyan személy, akinek a neve annyira összefonódott volna egy szabadságharccal, mint II. Rákóczi Ferencé – mondta dr. Gulyás Gergely, a Parlament alelnöke. – Éppen ezért ezzel az ünnepélyes avatással is jelezzük, az utókor nem feledkezik el a fejedelemről.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában