Helyi közélet

2015.03.18. 12:18

Taktakenézi tragédia - "Inkább égtem volna el én…"

Taktakenéz - Taktakenéz lakói nem tudnak magyarázatot találni a két kisgyerek tűzhalálára.

Taktakenéz - Taktakenéz lakói nem tudnak magyarázatot találni a két kisgyerek tűzhalálára.A falu óvodája szokatlanul csöndes ezen a napon. A nevelők döbbent, a gyerekek megszeppent csendben állják körül a kis emlékasztalt, ahol egy 4 éves fiúcska és egy 6 éves kislány fényképe látható égő mécsesekkel, virágokkal övezve. Ők ketten az a két apróság, akik hétfőn délután tűzhalált haltak házuk udvarán, egy szemetesgödörben

Elkel majd a segítség…

Egy összetartó, összetartozó kis közösség veszítette el – értelmetlen módon – két tagját. Az óvoda vezetője és a pedagógusok nem is akarnak beszélni, igyekeznek megértetni a gyerekekkel, hogy ettől a naptól a két kis barát nem jön többé oviba.

Molnár Tibor polgármester és Halász Tamás alpolgármester – maga is pedagógus a helyi iskolában – próbálják összefoglalni a tragikus történetet:

„Tegnap délelőtt még itt volt a két kicsi az óvodában. Ebéd után vitték el őket. Bár ne tették volna, még ma is itt lennének – fogalmazta meg a polgármester, aki felidézte, hogy előző nap a munkahelyén tartózkodott délután fél három körül.

„Zajokat hallottam, jöttek a rendőrök, a mentők, tűzoltók, érkezett a mentőhelikopter is, de már hiába. A két gyereken már nem lehetett segíteni…”

Az alpolgármester hozzátette, hogy kedden találkoztak a hozzátartozókkal:

„Kifejeztük részvétünket és megnyugtattuk a szülőket, hogy a temetésben segítséget nyújt az önkormányzat. A két család nehéz anyagi körülmények között él. Elkel a segítség…”



Nincs rá magyarázat

A Kakas-domb környékén – ott történt a tragédia – döbbent csönd van. Az utcán lézengnek az emberek, csöndes szóval próbálnak magyarázatot találni a tragédiára.

A 4 éves fiát gyászoló fiatal anya, Budai Kitti – aki egyébként apa nélkül neveli fiait – csendesen sírogat, mellére szorítva gyermeke fényképét. Néha hátrafordul, szemével, kezével keresi nagyobbik fiát, akit testvére halálára tekintettel elengedtek az iskolából. Az anya körül rokonok, ismerősök vigasztaló szavakat mormolnak.

Horváth Jánosné Prügyről érkezett, mint mondja, iskolatársa volt az anyának: „Mikor hallottam a szirénázást, kirohantam a boltból, hogy úristen mi történhetett. Erre a tragédiára nem gondoltam. Este hallottuk már, hogy két gyerek halt meg a tűzben. Nem aludtam egész éjszaka. Most átjöttem, hogy segítsek, amit tudok.”

A kiabálásra rohant át

A meghalt kisfiú dédnagymamája, Lukács Sándorné egyre csak azt hajtogatja: „Inkább égtem volna el én a tűzben…” Mint mondja, nem messze az utca másik oldalán lakik. Végezte napi munkáját, nem hallott, nem látott semmit. A kiabálásra rohant át…

A bajt az anya vette észre, amikor keresni kezdte gyermekét. Elcsuklik a hangja, amikor mondja, hogy ott találta meg a kislánnyal együtt az égő gödörben. „Nem volt erőm kivenni, csak sikítottam. Egy srác rohant ide és szedte ki a kicsiket. Már halott volt mind a kettő…”

Hogy ne legyen újra ilyen

„Tudom, hogy ebben a lelki helyzetben korai még erről beszélni, de ha lenyugodnak egy kicsit a kedélyek, javasolni fogom a vezető óvónőnek, hogy hívjuk össze a szülőket és mondjuk el nekik, hogy nem fogjuk ebéd után elengedni a kicsiket csak nagyon indokolt esetben – jelentette ki Molnár Tibor polgármester. – Azt gondoljuk, hogy ezzel is megelőzhetők az ilyen tragédiák.


Taktakenéz - A döbbenet uralkodik Taktakenézen: hogy éghetett halálra két kisgyerek? tovább »

Taktakenéz - A baleset helyszínén életét vesztette az a két kisgyerek, aki hétfő délután égett halálra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen. tovább »

Budapest, 2015. március 16., hétfő (MTI) - Halálra égett két kisgyerek Taktakenézen. tovább »

Taktakenéz - Két gyermek halálesetének körülményeit vizsgálja a rendőrség. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában