Helyi közélet

2015.03.20. 20:00

Színes kockák a mosdóban

Miskolc - Sorban újulnak meg a 40 évesnél is régebbi miskolci óvodák.

Miskolc - Sorban újulnak meg a 40 évesnél is régebbi miskolci óvodák.A 6 éves Martin Gréta vidám szemű, barátságos kislány. Csak a mi kedvünkért hagyja abba az ebédet, hogy elmondhassa, mennyire tetszett neki a csoportszoba, amikor a felújítás után meglátta.

– Csak annyit tudtam mondani, hogy nagyon tetszik minden. Mondtam az anyukámnak is, hogy jöjjön, nézze meg, mert nagyon szép. A mosdó is új lett, színes kockák vannak benne. Ez is nagyon tetszik. Kaptunk játékokat is, sok babát, babakocsit, de én azt a játékot szeretem a legjobban, amiből építeni lehet – csacsog a kislány, aki a Diósgyőri Óvoda növendéke.

Minden új

A napokban tartották az intézmény felújítás utáni ünnepélyes átadását. Nem csoda hát, hogy Machán Jánosné óvodavezető büszkén vezet körbe bennünket az épületben. Igaz, az energetikai felújítás és a külső szigetelés még hátravan (reménykednek, hogy erre is lesz pénz), de a csoportszobák vidámak és színesek, új szekrények, asztalok, székek, szőnyegek, függönyök és fektetők szolgálják a kicsik kényelmét. Kaptak a gyerekek fejlesztő játékokat, és egy nagyon praktikus berendezés is érkezett, ami igazi kincs: sokfiókos szekrény, ahol minden gyereknek megvan a saját kis fiókja. Ebben gyűjtögetik a rajzaikat, vagy beleteszik kis apróságaikat, hogy nap végére ne vesszen el. A mosdók piros-kék-zöld csempéi annyira vonzóak, hogy az egyik apuka viccesen megjegyezte, ő most már ide fog járni zuhanyozni, meséli nevetve az óvodavezető. Elmondja: a rendelkezésükre álló 20 millió forintból egy mosógépet és egy laptopot is tudtak venni.

Az óvoda minisztériumi pénzből és az intézményt patronáló Sanofi Csanyikvölgyi Gyáregységének támogatásából újult meg. A Sanofi azért támogatja épp ezt az óvodát, mert dolgozóinak gyermekei főleg ebbe az intézménybe járnak.

Szülői segítséggel

Átsétálunk a szomszédos oviba is, a Batsányi utcaiba. Itt fordított a helyzet, az energetikai felújításon már túl vannak, a belső felújításra várnak. Örülnek persze az új lapradiátoroknak, amelyek nem csöpögnek, és könnyen lehet szabályozni őket, nagy szolgálatot tesznek a jól záródó műanyag ablakok is, ezeken a télen már nem süvített be a szél, és az energiatakarékosságot szolgálja a falak és a tető szigetelése, az esztétikumot pedig az új színezés.

Hajnalné Szurmai Erika általános óvodavezető-helyettes mutatja ezeket elégedetten, és várják ők is az újabb pályázati pénzeket. Mert az épület 40 éves, a vizes blokkra, a linóleumokra, a lambériára is ráférne a csere. Elmeséli, a szülők nagyon sokat segítettek, amikor a felújítás miatt a szomszédos iskolába költöztek, majd vissza.

Lesz ovi is, óvónő is elég

Miskolcon két óvoda esett át teljes felújításon, tudtuk meg a miskolci önkormányzat illetékesétől: a Brunszvik Teréz Tagóvoda és a Bársony János Utcai Tagóvoda. A teljes felújítási összeg 120 millió forint, ebből 114 millió volt uniós pályázati forrás. KEOP-os energetikai felújítás 6 óvodában történt. A stadion Sport Tagóvoda a Tigáz Zrt. segítségével újulhatott meg, a Diósgyőri Óvoda pedig az Emberi Erőforrások Minisztérium és a Sanofi támogatásával. Kérdeztük azt is, elég óvodai férőhely lesz-e Miskolcon szeptembertől, mikor 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda.

A válasz: „Előzetes felméréseink szerint a gyermekek óvodai elhelyezéséhez a szükséges férőhelyek városi szinten rendelkezésre fognak állni és biztosítani tudjuk az ehhez szükséges létszámban az óvodapedagógusokat is. Az óvodai beiratkozás április 22–23–24-én lesz”.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában