Helyi közélet

2015.03.02. 09:02

Klik: Két esztendő alatt 27-en távoztak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Válaszolt olvasónk felvetéseire az állami iskolák fenntartója.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Válaszolt olvasónk felvetéseire az állami iskolák fenntartója.Egy hete levél érkezett szerkesztőségünkbe, melyben olvasónk az állami fenntartású iskolák problémáit sorolta. A levél kapcsán kérdéseket tettünk fel az iskolák fenntartójának, a Kliknek és a Miskolci Tankerületnek, melyekre a válaszok megérkeztek.

Miért nem lehet hivatali célokra saját gépkocsit használni? – tudakoltuk elsőként, hiszen ismerjük a tömegközlekedés nehézségeit, főleg az amúgy is hátrányos helyzetű járásokban. Elvárás, hogy a pedagógusok saját pénzükön tankoljanak, ha értekezletre mennek vagy gyerekeket versenyre visznek?

A fenntartó erre a következő választ küldte: „A Klik annak érdekében, hogy a gépkocsi-használatához kapcsolódó kifizetéseket átláthatóbbá tegye, elkészített egy a gépjárműhasználattal kapcsolatos, egységes, belső tájékoztatót, ennek kiadása folyamatban van.

Fizetések

Olvasónk felvetette, hogy esetenként a tankerületi igazgatók fizetése alacsonyabb, mint az irányítása alá tartozó iskolaigazgatóké, holott a szolgálati idejük azonos.

A Klik azt írta: „A tankerületi igazgató kormányzati- szolgálati jogviszonyban, az iskolaigazgató közalkalmazotti jogviszonyban áll. Az illetményszámítás szabályait kormánytisztviselők és a közalkalmazottak esetében más-más törvény határozza meg. Mind a tankerületi igazgatók, mind az intézményvezetők a vonatkozó jogszabályok szerint kapják meg az illetményüket.”

Miért kell az igazgatóknak a szabadidejüket azzal tölteniük, hogy adatot szolgáltassanak? És miért egy óra alatt kell ezt megtenniük? – szólt a következő kérdés. A válasz: „Az adatszolgáltatást nem a szabadidejükben várjuk el. A szakmai tervezéshez szükséges naprakész adatszolgáltatás a mindennapi munkavégzés része.”

Óraszámok

A pedagógusok státusza miért 26 órára van beállítva, miért nem 22-re? Ha nem lehet felvenni pedagógusokat a nyugdíjba vonulók helyett, akkor hogyan biztosítják az iskolák a zavartalan ellátást és oktatást? – kérdeztünk tovább. Az erre küldött válasz a következő: „A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az intézményvezetőknek 22 és 26 óra között van lehetőségük kijelölni az oktatással-neveléssel lekötött munkaidőt – a munkaszervezési szempontokat és a pedagógusok egyenletes terhelésének követelményét figyelembe véve. A tankerületek a zavartalan nevelés-oktatást az intézmények közötti áttanításokkal, óraadói-megbízási szerződések megkötésével, valamint a kormány egyedi döntése alapján a nyugdíjkorhatárt elérők továbbfoglalkoztatásával oldják meg.”

Végül megtudtuk: „Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2013. január 1-jétől a mai napig 27 tankerületi dolgozó (kormánytisztviselő) munkaviszonya szűnt meg.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában