Helyi közélet

2015.03.13. 14:03

Kell egy csipet külföld is

Miskolc - Ma már az egyetemisták előtt nyitva a nagyvilág. A külföldi tanulás örök élmény marad.

Miskolc - Ma már az egyetemisták előtt nyitva a nagyvilág. A külföldi tanulás örök élmény marad.Kata még most készül külföldi tanulmányútra, Veronika már haza is jött, Paulo Augusto pedig nálunk van külföldön, merthogy ő brazil diák, aki Miskolcon tanul már egy éve. A Miskolci Egyetem külügyi börzéjén jártunk csütörtökön délután. Akárcsak a diákok, mi is megismerkedtünk a külföldi tanulási lehetőségekkel, a Miskolcon tanuló külföldi hallgatókkal és hazájuk jellegzetes ételeivel, mint a lengyel pierogival, a spanyol tortilla de patatával, vagy a bolgár taratorral.

Amerika? Belgium?

Amerikai vagy belgiumi tanulmányi utak iránt érdeklődik Szász Kata, aki harmad­éves jogászhallgató. Elárulja nekünk, hogy azért épp ez a két ország érdekli, mert ezekben már járt. Mégpedig úgy, hogy édesapja konferenciára utazott, és őt is vitte magával.

– Az én esetemben azért kicsit komplikált a külföldi tanulás lehetősége, mivel minden országban más a jogrendszer, de azért mégis vállalnék egy vagy két fél évet. Most még nem tudtam meg minden részletet, majd telefonon kell pontosítanom, ha valóban utazni akarok – mondja Kata. Megjegyzi: a külföldi tapasztalat mindenképpen hasznos, hiszen megismerheti más országok jogrendszerét, akár szakmai gyakorlatot is folytathat külföldön. Neki pedig különösen fontos ez, mert ha végez, szeretne nemzetközi vonalon dolgozni.

A külföldi hallgatók gasztronómiai remekeit kóstolgatja Szabó Veronika, aki egy hónapja jött vissza Lengyelországból. Egy nemzetközi kulturális programban vett részt az AIESEC szervezet segítségével. Középiskolásoknak tartott előadásokat Magyarországról. Veronika lelkes, mindenkinek szívből ajánlja, hogy legalább egyszer próbálja ki a külföldi tanulást vagy egyéb programot. Hogy miért?

– Mert nagyon jól éreztem magam. Mindenkinek ajánlom, aki ki akar lépni egy kicsit a komfortzónájából, aki ki akarja próbálni, milyen egy külföldi országban boldogulni, külföldi emberekkel megismerkedni. Ha valaki csak azért ódzkodik, mert nem biztos az angol nyelvtudásában, ne habozzon, mert a külföldiek nagyon készségesek, mindenben segítenek, a nyelvtudásunknak pedig kimondottan jót tesznek a külföldi hetek, hónapok – sorolja Veronika.

Európán kívül is

Még többet tudunk meg a külföldi tanulási lehetőségről Kékesi Tamástól, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettesétől. Ajánlotta az Erasmus+ ösztöndíjprogramot, aminek segítségével a miskolci hallgatók az Európai Unió minden országában folytathatnak tanulmányokat, sőt most már az unión és Európán kívül is. Egy fontos feltétel van: a jó idegennyelvtudás. A Miskolci Egyetem hallgatói közül tanévenként 70–80 hallgató tanul külföldön, és körülbelül ugyanennyi külföldi hallgató jön Miskolcra. A rektorhelyettes hozzátette: ma már sok munkaadó elvárja, hogy a friss diplomás fiatal külföldi tapasztalatokkal is rendelkezzen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában