Helyi közélet

2015.02.11. 20:11

Lovas járőrözés indult Ózdon

Ózd - Önkéntesek csatlakoztak a Városőrség kötelékébe, akik lóháton pásztázzák a város peremkerületi részeit.

Ózd - Önkéntesek csatlakoztak a Városőrség kötelékébe, akik lóháton pásztázzák a város peremkerületi részeit.

Megkezdődött a lovas járőr szolgálat Ózdon. Három önkéntes ajánlotta föl a szolgálatait és a négyábúakat is, nem sokkal ezután pedig el is indult a munka. Elsősorban a peremkerületi részeken vigyáznak a közbiztonságra, ha pedig rendellenes eseményt észlelnek azonnal értesítik a rendőrséget, vagy a Közterület Felügyeletet.

- Úgy gondolom, már az első időszakban is tudnak majd eredményeket fölmutatni a lovas járőrök - mondta érdeklődésünkre Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. - A gyalogos szolgálat során ugyanis nagyon nehéz odafigyelni a kiskertes övezetekre, a peremkerületekre. A város rendőrkapitányával egyeztettük az útvonalakat, hét csapásirány lett meghatározva a lovasoknak. Elsősorban olyan területek, ahová már autóval nem lehet eljutni. Két-három hónapon belül egyébként szeretnénk tovább bővíteni a lovas szolgálatot, valamint quadokat és drónokat is használni fogunk azért, hogy javítani tudjunk az ózdiak biztonságérzetén.

Önzetlen felajánlás

Elsősorban a közbiztonság javítása volt a "vezérelv", ami a három járőr önkéntes felajánlásához vezetett.

- Itt élünk, és a jövőben is szeretnénk Ózdon maradni. Mi így tudunk segíteni a városnak, ezért kerestük meg polgármester urat a felajánlásunkkal - árulta el Bárdos Norbert, a járőrözők egyike. - A szolgálat napi rendszerességgel zajlik majd, a februári időszakban 8-16 óráig ülünk majd lóháton. Később természetesen egyre inkább kitoljuk majd ezt az időszakot. A saját lovainkkal végezzük a szolgálatot, remek az állóképességük, eddig is sokat mentek, számukra ez nem lesz újdonság.

Egy másik lovasjárőr, Kulcsár Kinga hozzátette: ezt tanulták, ez a szakmájuk, ez a munkájuk, úgyhogy kézenfekvő volt, hogy segítő kezet nyújtsanak az önkormányzatnak és a városnak. Intézkedési jogkörük ugyan nem lesz, de az észlelt rendellenes cselekménynél nekik kell eldönteni, hogy a rendőrséget, vagy a Közterület Felügyeletet értesítik.

Villámtempóban

Fodor Gábor, az Ózdi Közterület Felügyelet vezetője hozzátette: nagyon rövid idő alatt dolgozták ki a lovas járőrözés feltételrendszerét, hiszen ilyen korábban egyáltalán nem volt a városban. A lovak adta előnyt igyekeznek a lehető legjobban kihasználni, ami jelentősen javíthat a külső területek közbiztonságán.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában