Helyi közélet

2015.02.10. 18:42

Közlemény - Duális informatikus képzés a Miskolci Egyetemen

Miskolc - A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara 2015. szeptemberében duális képzést indít a mérnök informatikus és programtervező informatikus BSc szakokon.

Miskolc - A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara 2015. szeptemberében duális képzést indít a mérnök informatikus és programtervező informatikus BSc szakokon.

Az új képzés kialakítása és működtetése során kiemelt stratégiai partnerünk az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter.

A Klaszter 2007 júniusában jött létre, azóta 41 vállalkozás lett a tagja. A csoport éves szinten 18 milliárd Ft nettó árbevétellel rendelkezik. 2010 óta a Pólus program akkreditált klaszter címét is elnyerték.

A klaszter célja, hogy a régió tudásbázisára építve a gazdasági informatika, a konvergens technológia, az internet-informatika és az ipari informatika területén a tagvállalatok kutatás-fejlesztési kapacitásainak egyesítésével, a meglévő szinergiák feltárásával a nemzetközi piacokon is piacképes termékek és szolgáltatások kialakítására alkalmas K+F eredményeket hozzon létre.

A Miskolci Egyetem és az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter a duális informatikus képzés területén unikális modellt hozott létre azzal, hogy a Klaszter szakmai koordinációs feladatot vállal a képzés tematikájának kialakításában, a gyakorlati képzésben szerepet vállaló tagvállalatok kiválasztásában és a gyakorlati oktatás személyi ill. tárgyi feltételeinek létrehozásában. Ez a modell lehetővé teszi a KKV-k bekapcsolódását a duális képzésbe, miközben a Klaszter minőségi feltételeket teremt a gyakorlati képzés terén.

Az Egyetem és a Klaszter – az UNI-DUO Charta céljaival összhangban – a saját területén Informatikai Duális Képző Központot hoz létre a vállalati-felsőoktatási együttműködés hatékony összehangolása érdekében, ami a gyakorlati képzés egységes terének és módszertanának kialakítását és ellenőrzött működtetését is lehetővé teszi.

A szerződés aláírásakor az alábbi Klasztertagok lépnek be a duális képzésbe:

  • Dolphio Technologies Kft.
  • SzinvaNet Zrt.
  • Mobil Engine Kft.
  • Simple Soft Kft.
  • National Instruments Kft.
  • Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Np. Kft.
  • Misys Hungary Kft.
  • Nem klasztertag, de Partnerként csatlakozik a

  • Robert Bosch Kft.
  • Takata Safety Systems Kft.
  • Vodafone Magyarország Zrt.
  • Az együttműködési megállapodás mellett a felek aláírják az ún. Duális Képzési Charta-t is. Ez a Miskolci Egyetem által szervezett és működtetett regionális hálózat alapdokumentuma.

    A Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. 2014-ben egy pályázat keretében megkezdte a duális képzés kereteinek és működő gyakorlatának kialakítását B.-A.-Z. Megyében.

    A Miskolci Egyetem saját képzésein keresztül vezető szerepet szeretne betölteni ennek az új képzési rendszernek a kialakításában. A gyakorlatorientált képzés megvalósítása és hatékony működtetése a közép- és felsőfokú képzési intézmények (egyetem és középiskolák), valamint a gazdasági szereplők (gyakorlati képzőhelyek) újszerű együttműködésére épül.

    Az együttműködés főbb terei:

  • a közös módszertani alapok megteremtése,
  • a potenciális hallgatók pályaorientációjának koordinálása,
  • a tehetség-gondozás és a lemorzsolódás kezelése,
  • a középfokú és a felsőfokú duális képzések harmonizálása,
  • a gyakorlati képzés tartalmának és infrastrukturális kereteinek kialakítása.
  • A középiskolák és a felsőoktatási intézmények a szakképzés meghatározó szereplői, melyek a vállalatokkal együttműködve hatékony képzési rendszereket tudnak kiépíteni és fenntartani.

    A duális képzés további kiemelt résztvevője a gyakorlati oktatást felvállaló vállalat/intézmény. A vállalkozások/intézmények bevonása és az akkreditált gyakorlati képzési helyek kialakítása nélkül a rendszer nem működtethető. Ez a fenti szereplők újszerű együttműködését teszi szükségessé.

    Ezt felismerve az oktatási tér szereplőinek együttműködésre kell lépniük a közös célok hatékony munkamegosztás keretében történő megvalósítása érdekében.

    A Miskolci Egyetem gesztorként magára vállalja egy regionális Duális Képzési Hálózat megalapítást és fenntartását. A ME elkötelezett a különböző karain elindított duális képzési programjai fenntartása és a felhalmozott tudás ill. tapasztalat megosztása tekintetében.

    A képzéseink elvi, módszertani integrációját és kiemelkedő minőségét biztosító UNI-DUO Modellünk megkönnyíti partnereink és hálózati tagságunk együttműködését.

    A modell a középiskola, a vállalatok és a felsőoktatási intézmény együttműködésének kereteit adja meg a végzett hallgatók sikeres munkaerő-piaci integrációja érdekében. A modell a kereslet-kínálat elemzéséből és folyamatos monitoringjából elindulva a pályaorientáció, a karriertervezés és -támogatás, valamint a lemorzsolódás-kezelés és a tehetséggondozás részfeladatain keresztül biztosítja az egyedi képzések (duális) modulszerű kialakításának lehetőségét.

    Az UNI–DUO Charta regionális szinten szeretné megteremteni a duális képzést felvállaló, képzési színtereket létrehozó és működtető oktatási intézmények és vállalkozások együttműködését.

    - Lengyel Attila, csoportvezető, Miskolci Egyetem Marketing és Kommunikációs (PR) Csoport -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában