Helyi közélet

2015.01.09. 14:18

Jönnek az okoskamerák!

Miskolc - Technikailag és létszámgyarapítással is szeretnék javítani a megyeszékhely közbiztonságát.

Miskolc - Technikailag és létszámgyarapítással is szeretnék javítani a megyeszékhely közbiztonságát.

„Talán soha ennyi anyagi eszköz és elszánás sem volt a miskolci önkormányzat részéről, hogy javítsa a város közbiztonságát, illetve a városban élők biztonságérzetét” – nagyjából ezekkel a szavakkal vezette be dr. Kiss János, közbiztonságért is felelős alpolgármester azt a szakmai megbeszélést, amelynek feladata Miskolc közbiztonsági és bűnmegelőzési cselekvési programjának értékelése, illetve a következő két év feladatainak körvonalazása volt.

Köz és biztonság

A megbeszélés apropóját az adta, hogy várhatóan a márciusi miskolci közgyűlésen tárgyalják a város 2013–2014. évi közbiztonsági és bűnmegelőzési stratégia cselekvési programjának beszámolóját, illetve megvitatják a 2015–2016. évi cselekvési programtervet.

Dr. Kiss János szerint korábban a forráselvonás egyik területe pont a közbiztonság volt Miskolcon, ám ennek vége és az eddigieknél lényegesen több pénz jut idén a város közbiztonságának javítására. Ehhez várják az ötleteket, mint az alpolgármester fogalmazott: „elő lehet venni az asztalfiókból az ott szunnyadó javaslatokat, mert van elegendő pénz esetleges megvalósításukra…”

A városvezetés elképzelései között első helyen szerepel a térfigyelő kamerarendszer bővítése. Mint elmondta, nem csupán mennyiségi, hanem minőségi gyarapításról van szó. „Olyan okoskamerákat szeretnénk üzembe helyezni, amelyek a figyelőszolgálatot ellátó városrendész munkáját segítik azzal, hogy felismerik és jelzik, ha bűncselekményt látnak meg.”

Közösségi rendőr

Természetesen a városrendészet állományának bővítése és technikai felszereltségének javítása is szerepel az alapvető tervek között. És szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani a városi rendőrkapitánysággal. Ennek egyik terepe a „közösségi rendőr” program, amelyben egy-egy városrésznek „saját rendőre” van, aki segít – többek között – az ott élők és a „hivatali világ” hatékonyabb egymásra találásában.

Bogyai Ferenc városi rend­őrkapitány részletekkel is szolgált a „közösségi rendőr” programról, amely – mint elmondta, 2014 szeptemberében indult. Tíz területre osztották fel a várost és minden körzetnek van egy rendőre, aki nem nyomoz, vagy bejelentésekre siet ki, hanem felméri a problémákat és – ahogy az előbb is említettük – összekötőkapcsot képez a lakosság és a hatóság között.

Kovács László, a városrendészet vezetője hozzátette: szeretnék a városrendészek munkáját is hasonlóan megszervezni, hogy legyen mindig felelőse a fontosabb városrésznek, aki közelebbről ismeri az ott élők problémáit és hatékonyabban tud segíteni.

Elmondta még, hogy a 2013 tavaszi indulásakor 90 fős városrendészet mára 138 fővel munkálkodik és sikerült kiépíteni a 24 órás ügyeletet. Van két kerékpáros rendész pár is, akik különösen a turisztikai övezetekben képesek hatékonyan hozzájárulni a közrend védelméhez.

ÉM-SZB

Az érzet az elsődleges cél

Dr. Batta Angéla miskolci aljegyző elmondta, hogy az önkormányzati feladatkörbe tartozik a lakosság biztonság­érzetének javítása. Ezért van szükség bűnmegelőzési stratégia és akcióprogram készítésére. 2004-ben készült el az első stratégia Miskolcon, amelyet 2006-ban követett az akcióprogram. Az utóbbi két év programja márciusban zárul.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában