Helyi közélet

2014.12.11. 19:51

Indul a „HARMÓNIA program” az ország keleti felében

Együttműködési megállapodást írt alá a 100 tagú Cigányzenekar és nyíregyházi székhelyű Gondoskodó Központ.

Együttműködési megállapodást írt alá a 100 tagú Cigányzenekar és nyíregyházi székhelyű Gondoskodó Központ.

A HARMÓNIA nevet kapta az a program, amely hosszú távon biztosít folyamatos közös feladatokat hátrányos helyzetű gyermekek zene- és táncoktatásában, tehetségük kibontakoztatására, életesélyeik növelésére, jövőjük megalapozására.

Segítség, tanácsok

A napjainkban is nagyon sikeres és népszerű 100 tagú Cigányzenekar vezetőiben egyre gyakrabban felmerült az az igény, hogy részt vállaljanak a jelenleg nehéz, jövőkép nélküli helyzetben élő gyermekek és fiatalok életesélyeinek jobbításában. Saját eszközeikkel szerettek volna hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a főként roma származású fiatalok kikerülhessenek a társadalom perifériájáról, miközben mentálisan, lelkileg és szellemileg is megerősödnek. Mindezek miatt jól előkészített talajra talált a Gondoskodó Központ vezetése, amikor megkeresték a zenekart a Harmónia program ötletével.

A Gondoskodó Központ egyik intézményének fenntartásában működik az edelényi Új Esély Oktatási Központ, ahol elsősorban mélyszegénységben, nehéz helyzetben élő családok gyermekeinek óvodai nevelése, alap- és középfokú oktatása, szakképzése folyik. Az iskola megalapítása óta elsődleges feladatának tekintette, hogy a nevelési és oktatási feladatok mellett több olyan szolgáltatást is nyújtson, ami egyrészt a gyermekek mindennapi életében nyújt életvezetési tanácsokat, másrészt a diákokon keresztül megpróbál a felnőtt családtagok számára is folyamatos segítséget nyújtani. A Harmónia program már egyfajta magasabb osztályba lépés, hiszen az a célja, hogy a gyermekeket kicsi, lehetőleg már óvodás koruktól megismertessék a zene és a tánc szépségével, a lélek gazdagításában játszott szerepével, és egyben a tehetséges gyermekek számára egyfajta kiemelkedési lehetőség is felvillanjon. A zenekar és tagjai minden gyermek számára példaképek lehetnek: munkásságuk bizonyság arra, hogy a szorgalmas, kitartó munka sikert, elismerést hozhat bármelyikük számára.

Beke Farkas Nándor, a Magyar Örökség-díjas 100 tagú Cigányzenekar művészeti vezetője elmondta, a zenekar tagjai szakmai tudásukkal, tapasztalataik átadásával, hangszerekkel segítik a munkát, és bíznak abban, hogy a program során az utánpótlás generáció is kinevelődik. A Gondoskodó Központ vezetője Orosz Mariann pedig azt emelte ki, hogy az intézmény folyamatosan biztosítja a programhoz a stabil szervezeti hátteret a kisdiákjai számára az akár hosszú évekig tartó tanuláshoz, a lelki és szellemi gazdagodáshoz. A szerződést aláírók közös álma pedig nem lehet más, mint hogy a hamarosan és aztán folyamatosan kiválasztott tehetséges kisdiákok együtt zenélnek majd a magyar nemzeti kincsnek és kuriózumnak számító világhíres társulat hazai és külföldi fellépésein.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában