Helyi közélet

2014.12.19. 12:21

A fedél nélkül maradtak segítése a krízisidőszakban

Kazincbarcika - Önkormányzati, alapítványi és pályázati forrásból is támogatják a hajléktalanokat Kazincbarcikán.

Kazincbarcika - Önkormányzati, alapítványi és pályázati forrásból is támogatják a hajléktalanokat Kazincbarcikán.November 1-je és április 30-a között krízisidőszak van a városi hajléktalan-ellátó intézményekben, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ által működtetett Éjjeli Menedékhelyen és Nappali Melegedőben. Ennek megfelelően november első napjától az Éjjeli Menedékhely 50 férőhelyes befogadóképességét 15 fővel bővítették az időszakos krízis-férőhelybővítés keretein belül. A kazincbarcikai Éjjeli Menedékhely befogadóképessége így tehát 65 főre emelkedett, de ez a szám „csupán” a meglévő ágyak számát jelenti, mivel minden rászorulónak helyet biztosítanak. Ha kell, matracokon vagy egyéb fekhelyeken melegednek és pihennek a rászorulók.

Az emberi élet mindenekelőtt

István Zsolt, az SZSZK igazgatója a téma kapcsán elmondta: az emberi élet védelme ilyenkor a legfontosabb, így ebben az időszakban nem ritka, hogy 80–90 ellátott tartózkodik a menedékhelyen.

– A városi hajléktalan-ellátó intézményekben november 1-jétől április 30-áig úgynevezett „alacsony küszöbű” ellátás van – mondta az igazgató – azaz adott esetben nem támasztunk különösebb követelményt a létesítmények igénybevételéhez. Például ilyenkor az érvényes tüdőszűrőlelet hiánya másnap pótolható, és az alkoholos állapot sem kizáró ok.

A Hajléktalanokért Közalapítvány erre az időszakra kiírt célzott pályázatai nagy segítséget jelentenek, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat tudjuk biztosítani a rászorulóknak.

A krízisidőszakban heti két alkalommal – a szintén pályázati forrásból finanszírozott – utcai szociálismunka-szolgáltatásunk figyelemmel kíséri, segíti, intézményi ellátásba próbálja integrálni a nem lakhatás céljára épült épületek, leromlott állagú hétvégi házak, pincék lakóit. Nekik élelmiszert, meleg ruházatot, gyógyszereket, vitaminokat, egyéb szükséges eszközöket juttat az intézmény – tájékoztatott István Zsolt.

Mint köztudott, a tél – még enyhe időjárás esetén is – számos veszélyt rejt magában, amikre sokkal fokozottabban és körültekintőbben oda kell figyelnünk a szezonális betegségek, a magányosság, a fizikális állapotromlások, a kihűlés- és fagyásveszélyek miatt.

A barcikai intézmények maximálisan felkészültek a téli időszakra, és befogadóképességtől függetlenül minden otthontalan embernek hajlékot nyújtanak. Ám nagyon fontos a lakosság figyelme és segítsége is, hogy se az utcán élők, sem az otthonukban, magányosan, esetleg fűtés nélkül tengődők se maradjanak magukra.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában