Helyi közélet

2014.11.11. 11:30

Svájc után Kanadát veszik célba

Miskolc - "Svájcba olyan volt, mint a börtönben, de még ott is jobb volt, mint itthon."

Miskolc - "Svájcba olyan volt, mint a börtönben, de még ott is jobb volt, mint itthon."Egymás után jönnek vissza azok a családok, akik miskolci telepfelszámolás elől Svájcba utaztak néhány héttel ezelőtt. A tervük az volt, hogy menekültstátuszt kérjenek, és miután ezt megkapták, új hazában folytassák az életüket. Miskolcon 65-en utaztak ki az alpesi országba, legtöbben a számozott utcákról. Svájc azonban nem adta meg nekik a menekültstátuszt, így most kénytelenek visszajönni. Hétfőn ellátogattunk a számozott utcákra, hogy megtudjuk, mi történt a családokkal Svájcban.

De még mielőtt erről bármi kis információt is szerezhettünk volna, az ott élők arról számoltak be, hogy a telepfelszámolási program kezdete óta egymást váltják a lakótelepen a külföldi tévéstábok. Voltak már itt Amerikából, Dániából, Németországból, Ausztriából, ottjártunkkor pedig épp a svájci közszolgálati televízió forgatott. Ők ugyan nekünk semmit nem akartak elárulni forgatásuk céljáról, de a számozott utcák lakói elmondták, a külföldiek nem értik, mi történik Miskolcon. Az ő országukban ugyanis ilyesmire, hogy kiteszik a családokat pénz vagy cserelakás nélkül az utcára, nem fordulhat elő.

Félnek

Tehát Svájc. Egyetlen családot találtunk az egyik utcában, akik Svájcból már hazatértek. A nevüket nem vállalták, és beszélni sem nagyon akartak, mint mondták, félnek. Attól, hogy a miskolci polgármester elveszi a lakcímkártyájukat és minden segélyt, amit eddig kaptak.

– Amikor elindultak a családok Svájcba, bőrönddel a kezükben, olyan volt az egész, mint egy temetés – emlékszik vissza az egyik középkorú férfi. – Sírtak-ríttak az asszonyok meg a gyerekek, borzalmas volt. Azt nem tudom, ki találta ki, hogy Svájcba kell menni, de egyik ment a másik után.

Részletek a keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-HE


Miskolc - Végigcsinálják az eljárást a Svájcban menedékjogot kérő romák. tovább »

Miskolc, 2014. október 29., szerda (MTI) - Tizenhat miskolci roma már elhagyta Svájcot abból a hatvanötből, aki október közepén indult útnak, hogy ott menedékjogot kérjen. Harminc ember pedig visszavonta kérelmét, miután teljes körű tájékoztatást kapott a svájci hatóságoktól a helyzetükkel kapcsolatban - tájékoztatta Svájc budapesti nagykövetsége szerdán az MTI-t. tovább »

Miskolc - A Jobbik szerint nem igaz, hogy a miskolci önkormányzatnak nincs tennivalója a Svájcba „menekült” cigányok ügyében: az önkormányzatnak minden érintett személy lakcímkártyáját érvénytelenítenie kell, és ezzel együtt meg kell vonnia a segélyt is, ellenkező esetben a városvezetés költségvetési csaláshoz asszisztál, véli Jakab Péter, a párt képviselője. tovább »

26.10.2014 | Miskolc - Addig senki ne utazzon Svájcba menekültjogot kérni, amíg nem rendelkezik kellő információkkal! – figyelmeztet a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat. tovább »

Miskolc - A roma képviselők szerint „háborús körülmények” között tartják a miskolci romákat Svájcban. tovább »

Miskolc - Hatvanöt miskolci roma érkezett Svájcba azzal a céllal, hogy ott menedékjogot kérjen és letelepedjen, jelezte a miskolci önkormányzatnak a Magyarország Külügyminisztériuma Konzuli Osztálya csütörtökön. tovább »

Budapest, 2014. október 23., csütörtök (MTI) - Hatvanöt miskolci roma érkezett Svájcba az elmúlt napokban azzal a céllal, hogy menedékjogot kérjen és letelepedjen - olvasható a miskolci önkormányzat közleményében, amely csütörtökön jelent meg a kommunikációs cége által működtetett honlapon. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában