Helyi közélet

2014.11.21. 08:49

Tom Lumen hazatér, egy szál gitárral

Miskolc - Különleges élmény, amikor együtt szólal meg a dallam, a basszus, a ritmus – és a szív.

Miskolc - Különleges élmény, amikor együtt szólal meg a dallam, a basszus, a ritmus – és a szív.Lukásczik Tamás – a zenekedvelő körben Tom Lumenként ismert – Miskolcról származó gitáros ad koncertet jövő szombaton a Művészetek Házában. A „hazatérő” gitárművész még a húszas évei elején költözött el Miskolcról, ahol akkoriban főleg zenekarokban játszott. Budapesthez képest megyénk lehetőségei némileg korlátozottak – Tamás azért döntött a távozás mellett, hogy minél többféle dolgot próbálhasson ki a gitárja segítségével. Mint mondta, reményei beteljesültek.

Ujjak játéka

Bár korábban jazzt játszott, ma már szélesebb a stíluspaletta: „Az általam képviselt stílusnak a jazz is része, de nem ezt nevezném a fő iránynak. A stílust, amit képviselek, fingerstyle gitározásnak nevezik, aminek az a lényege, hogy azok a szólamok, dallamok, amiket normál esetben egy zenekar szólaltat meg, a gitáron hangzanak el, egy időben a harmóniamenettel, a ritmusokkal, a basszussal. Ez mind-mind egy időben a gitáron szólal meg” – magyarázta Tom Lumen.

Egyedül – ez vált be

„Ez egy virtuózabb játékstílus, ami sok gyakorlást igényel, ugyanakkor rendkívül élvezetes, mert számomra még mindig különleges dolog egyedül állni a színpadon” – tette hozzá.

Felvetettük: szólistaként nehezebb szerepben lehet a gitáros, hiszen egy együttes a zenész háta mögött ad némi biztonságérzetet, és az esetleges hibákat is képes lehet elkendőzni, mire Tom Lumen úgy reagált, hogy számára mindenképpen a szólókoncertezés a legmegfelelőbb önkifejezési forma, ezért is űzi ezt.

„Zenekarokban is nagyon szerettem játszani, élmény másokkal együtt zenélni, ezért is szoktam vendégeket is hívni a koncertekre, de nekem ez vált be a legjobban: egyedül egy akusztikus gitárral, mindenféle effektek nélkül, tisztán csak a zenével”, mondta a zenész.

Tom Lumen Miskolcon nőtt fel, szülei még mindig itt élnek, rendszeresen látogatja őket, így semmi meglepő nincs abban, hogy régóta álmodozott róla, hogy a Művészetek Házában létrejöjjön egy saját szólókoncertje, aminek külön érdekessége, hogy DVD-n is rögzítik, ami majd a jövő évben jelenik meg.

Tamásnak még saját gyerekei nincsenek, de mint mondta, tervei között szerepel a családalapítás. Bár korábban hosszú ideig foglalkozott gitároktatással, az utóbbi két évben már a koncertezésre és a stúdiómunkálatokra koncentrál.

Koncert és stúdió

Az oktatás olyanformán van jelen az életében, hogy különböző gitártáborokban, zeneiskolákban – ahol fogékonyak erre a gyerekek – kurzusokat szokott tartani.

„Ezt a műfajt egyébként nagyon kedvelem, mert nagyon érdekes tapasztalatokat lehet szerezni általa, sokat lehet tanulni is a gyerekektől. Remélem, inspirálni is tudom őket, hogy örömmel üljenek le gyakorolni”, mondta Tom Lumen. „Azt tapasztalom, hogy az emberek szeretnek koncertekre járni, ezért is igyekszem mindig a közönséget az első helyre tenni, és hogy akik eljönnek meghallgatni, azok arra a két órára el tudják feledni a mindennapi gondjaikat, és önfeledten szórakozhassanak”, árulta el ars poeticáját Tom Lumen.

Bár a miskolci koncert nagy részében Tamás egyedül lesz jelen a színpadon akusztikus gitárjával, két sztárvendéget is meghívott. Egyikük Kamarás Máté – akit nem kell bemutatni a miskolci közönségnek –, vele kimondottan erre a koncertre készülnek egy különleges produkcióval, és Pulius Tibor, a Szupernem együttes gitárosa, akivel Tom szoros barátságot ápol.

Rajtuk kívül még két miskolci muzsikus vendége lesz a színpadon Tom Lumennek, Ladocsi Gábor gitáros és Kiss-Rásztóczki Zoltán basszusgitáros, akikkel szintén csak erre a koncertre állítottak össze egy néhány dalból álló blokkot.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában