Helyi közélet

2014.10.01. 17:38

Vendég gyerek a háznál

Miskolc - A miskolci Zékány házaspár gyermekeinek száma kettőről háromra bővült Katiával – egy hétre.

Miskolc - A miskolci Zékány házaspár gyermekeinek száma kettőről háromra bővült Katiával – egy hétre.

A Zékány család úgy érzi, igen jó vendéget kaptak a Spanyolországból érkezett Katia Wolff Klammer személyében.

– Épp egyidősek Anna lányunkkal, ráadásul Katia kifejezetten barátságos és talpraesett. Szerencsések voltunk, mert mi még az ideutazása előtt megkaptuk az internetes elérhetőségét, így tudtunk magunkról küldeni családi fotót, ne érezze úgy, hogy teljesen idegenekhez érkezik. Alkalmunk volt megtudakolni azt is, nem allergiás-e valamire a kislány. Kiderült, hogy a kutyaszőrre és az ananászra. Az ananászról nem volt nehéz lemondanunk, kutyánk pedig nincs, de a biztonság kedvéért a hörcsögöt erre a hétre „kiadtuk albérletbe”, megjegyzem, egészen fölöslegesen, mert kiderült, hogy hörcsögöt Katia is tart – avat be „a Zékány apuka”, vagyis Zékány Péter, miközben vele és 9 éves Peti fiával (ő is fazekasos) a lányokra várunk, akik még ebédelnek a Fazekas iskolai menzáján. Ez az a délután, amikor a vendégfogadók vállalása értelmében családi programra viszik a vendég gyerekeket. ZékányékKatiával egyeztetve – a Vadasparkot célozták meg, két másik, spanyol gyermeket vendégül látó családdal közösen.

Kitudakoljuk, Katia nem válogatós, eddig mindent kedvvel fogyasztott el, amit csak eléje tettek. Mikor elárulta, hogy kedvence az amerikai hot dog, direkt az ő kedvéért azt is készített Anna édesanyja (sajnos ő most nem jöhetett el a munkahelyéről).

Megtudom: az első este kivételével, amikor is a hosszú utazástól és a programoktól kimerülten Katia a vacsora után nyomban lefeküdt, mindig nagy beszélgetésekkel zárult a nap. Fotókat is nézegettek együtt, s a Google-n még Katiáék házára is rákerestek.

Gyakorlott utazó

Mi derült ki ebből Katiáról és családjáról?

Katiának nem véletlenül ilyen németes a neve: az édesapja német, az édesanyja spanyol. Ahogy kivettem, egy ideig Németországban éltek, aztán a papa maradt ott, az édesanya pedig a két gyerekkel (Katiának van egy bátyja) hazaköltözött a szüleihez. De tartják a kapcsolatot, a papa látogatja őket, az iskolai szünetekben a kislány is szokott az édesapjához utazni. Hogy gyakorlott utazó, meg is látszik rajta, nem stresszelt a repülőúttól, s például rendkívül rutinosan csomagolt magának. Egyedül fürdőcuccot nem hozott, mert bár tudta, hogy közös fürdőzés is szerepel a programban, úgy gondolta, abból kimarad. Végül rábeszéltük, Anna és a feleségem cuccaiból kiválogatta, amire szüksége lehet, így ő is fürödhetett Tapolcán.

Megérkezik a két lány, Katia grimasszal az arcán mutatja, a táskája pántja elszakadt. Megkérdezem, most már tőle (alapvetően a papa tolmácsolásával) mi tetszett, s mi nem abból, amit eddig látott.

– Minden nagyon tetszett – válaszolja széles mosollyal. Rábökök a táskára.

– Ja, ez az egyetlen – biccent nevetve. – A legjobban Lillafüred, a Palotaszálló, a tó és a gyönyörű környezet. A legfinomabb pedig az első vacsora volt otthon, a sült pulyka salátával, no és az édességek.

Csak 6×25 perc

Érdeklődöm arról, milyen különbségeket fedeztek fel közösen. Katiaék iskolája kis barátságos, nagyon más (de neki teszik) ez a nagy és tágas iskola. Ő reggel 8-kor kel, mert ott csak 9-kor kezdődik a tanítás, és csak 25 perces óráik vannak, naponta 6. A tanítás végeztével pedig, 1 órakor, minden gyerek hazamegy és otthon ebédel. Később vacsoráznak és később is térnek nyugovóra, Katia úgy 11 körül.

Annáéktól is érdeklődöm, adódott-e valami nehézség abból, hogy egy más ország más kultúrájából érkezőt fogadtak be. Egyöntetű véleményük, hogy semmi.

– Hacsak az nem, hogy Katia, aki németül is elég jól tud, angolból pedig különórákat vesz, jobban beszéli a nyelvet, mint én és a lányom. Viszont nem adja fel, addig próbálkozik, míg meg nem érti, mit szeretnénk neki mondani.

Már csak annyira marad időm, hogy megkérdezzem a két lányt – Katiát, aki építésznek készül, s Annát, aki divattervező vagy jogász szeretne lenni – tartják-e majd a kapcsolatot a neten. Mindketten határozott igennel válaszolnak.

Nagyon indulnának már a Vadasparkba, és előbb még haza is kell kerekezniük. Katia kérésére ugyanis ezen a napon biciklivel jöttek suliba.


A tények

A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2013 augusztusa és 2015 júniusa között három külföldi: egy spanyol, egy török és egy angol iskolával (utóbbi kettő sérült gyerekekkel foglalkozó speciális intézmény) működik együtt egy közös projekt megvalósításán. A nemzetközi csapat – 16 gyerek és 9 felnőtt – múlt hétfőn érkezett Miskolcra. A külföldi gyerekeket a miskolci diákok családjainál szállásolták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában