Helyi közélet

2014.10.10. 10:56

Jegyzet: Aranyélet

<em>Néhány évvel ezelőtt azt mondta nekem az egyik egyetemista, hogy HÖK-ösnek, azaz a hallgatói önkormányzat tagjának lenni jó, mert aki elcsíp egy ilyen tagságot, aranyélete lesz. Nem kell mást csinálnia, mint elosztani az ösztöndíjakat, jó bulikat szervezni és maguknak, azaz a HÖK tagjainak jó pénzeket kiosztani. Azt gondoltam akkor, egyedi esetről beszélhet a fiatal, vagy csak túloz kissé, de azóta kiderült, hogy még ennél durvább dolgok is történnek a hallgatói önkormányzaton belül</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>.

Néhány évvel ezelőtt azt mondta nekem az egyik egyetemista, hogy HÖK-ösnek, azaz a hallgatói önkormányzat tagjának lenni jó, mert aki elcsíp egy ilyen tagságot, aranyélete lesz. Nem kell mást csinálnia, mint elosztani az ösztöndíjakat, jó bulikat szervezni és maguknak, azaz a HÖK tagjainak jó pénzeket kiosztani. Azt gondoltam akkor, egyedi esetről beszélhet a fiatal, vagy csak túloz kissé, de azóta kiderült, hogy még ennél durvább dolgok is történnek a hallgatói önkormányzaton belül. Hegyi Erika jegyzete.

A kormányzati ellenőrzések kiderítették, hogy bizonyos összegekkel (milliókról van szó) egyes HÖK-vezetők nem tudnak elszámolni, és nemcsak ők nem látják tisztán a pénzügyi (nem)elszámolásokat, de az egyetem vezetése sem. Aztán ott volt a listázási ügy, amikor a HÖK tagjai jellemzésképpen durva, sértő, rasszista és megalázó mondatokat írtak az újonnan felvett diákok neve mellé. A nyáron pedig az egyik gólyatáborban történtek kavartak vihart, amikor egy lányt megerőszakoltak, de fiatalok beszámolóiból tudjuk, hogy szinte minden gólyatáborban jelen van az alkohol és a szex.

A volt köznevelési államtitkár követeli a hallgatói önkormányzatok szigorúbb ellenőrzését. Nem értem, miért nincs ez így a kezdetek óta, és kissé aggódom, hogy a mostani HÖK-tagok néhány év múlva intézményt, várost, országot vezetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában