Helyi közélet

2014.09.03. 14:40

Zamárdiból, motorral, Diósgyőrbe

Miskolc - Kedden is sokan éltek a lakcímkártyás Diósgyőri vártúrával. Mi is!

Miskolc - Kedden is sokan éltek a lakcímkártyás Diósgyőri vártúrával. Mi is!

Hétfőtől egy hónapon át miskolci lakcímkártyával díjtalanul látogatható a szombaton átadott, 2 milliárd 714 millió forintból megújult és rekonstruált Diósgyőri vár. Az Észak-Magyarország munkatársai kedden éltek a lehetőséggel.

Egy fiatal pár vásárol jegyet. Amíg a visszajárót számolgatják előre mehetünk: lakcímkártya és személyi igazolvány egyeztetés és máris megkapjuk a belépőnket. Már a betonhídon látszik annak a nyoma, hogy van még tennivaló Nagy Lajos királyunk egykori birtokán. Több helyen hiányoznak a lámpaburák és vezetékek is szabadon vannak. A várudvarhoz vezető lépcső tetején férfi ül. Dohányzik. Aki emlékszik az ódon udvar hangulatára csalódhat, mert a tér zárt, ám valóban pazar az összhatás. A középkor hangulatát steril pólyába csomagolták, picit műanyagnak tűnik a szellem. Balra az illemhelyiségek, vendégváró padokkal. Most üresek, lévén a kávézó még nem nyitott ki.

- Szombaton is itt voltunk az átadón, de nem bírtuk kivárni a sort, ezért kihasználjuk ezt a jó lehetőséget. Azt, hogy lakcímkártyával meg lehet nézni a várat - mondja Simon Sándor nyugdíjas mérnök. - Nagyon tetszik a felújított várudvar a felújított lépcsősorokkal, az erkéllyel. Gyönyörűek lettek a termek is.

Simon Sándornénak is nagyon tetszik a vár!

Lazább, kötetlenebb

- Nagyon várom viszont, hogy a kárpitok is kikerüljenek a helyükre, de kíváncsian várom azt is, hogy milyen lesz a fürdőt - árulja el. - A régi vár? Pesti vagyok, nekem a Halászbástya a múlt, a Diósgyőri vár a jelen. Az viszont jó ötlet volt, hogy egy tornyot meghagytak úgy, ahogy egykor volt, eredeti formájában.

A rondella, és a sekrestyés egyelőre üres, ám a vár kápolnája berendezve. Bekukkantunk a fegyvertárba. Ugyan az információs asztal még eléggé csökkentett üzemmódban leledzik, viszont a kardokat mindenki megtapogatja, villognak is a vakuk. Papp Csaba a Várkommandó tagjaként figyel a fegyvertárra. Be is mutatja a fegyvereket, ottjártunkkor is többen kérdezik.

- Az új vár szebb, látványosabb és befogadóbb számomra - véli. - Lazább és talán némileg kötetlenebb a látogatás, az ittlét a korábbiakhoz képest.

Félkor tárlatvezetés indul. Erzsébet királyné egyik udvarhölgye, Johanna invitálja az érdeklődőket a megújult termekbe. A lovagterem impozáns, a vártúra tanítanivaló: gyerekek és felnőttek is örömmel hallgatják a vár és az egykor itt élők történetét. A jelmezes hölgy több alkalommal is felhívja a figyelmét a vendégeknek, hogy kisebb munkálatok, finomítások zajlanak még a napokkal ezelőtt átadott épületegyüttesben, s ezzel párhuzamosan telik majd meg további tartalommal egy-egy terem is. Kiderül az is, hogy a bástyák nem látogathatóak, az nem derül ki, hogy miért és mégis mikor lehet magasról megnézni Majláthot, a DVTK stadiont, vagy épen az Avasi kilátó kontúrját. "Egy jó ok, hogy visszajöjjünk" - súgja az egyik látogató.

Visszajönnek

Lehet, hogy ezen morfondírozik Kertész Péter és kedvese, Marcsi is, akik motorral "támadták meg" a várat. Bogácson nyaralnak, Zamárdiban, a Balatonnál élnek. Nagyon tetszik nekik a környék, a Bükk.

- A tévében láttuk, hogy felújították, láttuk, hogy átadták, ezért arra gondoltunk: eljövünk - mondja. - Azt hiszem három éve voltunk itt legutóbb. Az is tetszett, de most ez csodálatos. Látszik, hogy rengeteg pénzbe került, de megérte, gyönyörű lett.

A miskolci Várfalvi Eszter lányával és édesanyjával "lakcímkártyázott" kedden a várban.

- A kislányom két és fél éves és nagyon szeret a várba járni - mosolyog össze a kis Eszterrel huncutul. - Gyönyörű lett a vár! Azt sajnáljuk, hogy nem lehet felmenni a bástyákra, de majd visszajövünk.

A nagyi, Lakatos Ágnes is nagyon szerette a régi várat.

- A lőréseken mindig ott lógott a lányom - neveti el magát. - Akkor még olyan pici volt, mint az unokám. De sokat jártunk a Kaláka fesztiválra is! Mégis: tetszik az, hogy új és fedett lett több része. Egyszóval nagyon szép lett.

ÉM-JLI

Tetszett/nem tetszett

+

  • Udvarias személyzet.
  • Felkészült idegenvezető.
  • Ugyan a várban nincs (előtte igen) kerékpártároló, azonban több bringást is beengedtek a várba.
  • Tiszta wc-k.

  • -

  • Nem újult meg a vár honlapja.
  • Nem, vagy csak részlegesen működnek az érintőképernyős információs konzolok.
  • Több terem üres, ám mégis nyitva van.
  • Nem kaptunk a jegy mellé semmilyen információs anyagot.
  • Többen is dohányoztak a vár területén.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában