Helyi közélet

2014.09.12. 08:48

Nézőpont: Tisztelettudóan

<em>Eldönthető, hogy felfedezhető-e a szaktárca üzenetében az érvelésnek akárcsak a nyoma is</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Eldönthető, hogy felfedezhető-e a szaktárca üzenetében az érvelésnek akárcsak a nyoma is. Bujdos Attila írása.Találós kérdés. Ki mondta ezt? (Kis segítség: gyakorló politikus az illető.) „Mindig vannak olyan pillanatok, amikor valamilyen ügyben akár egy televízió, akár egy másik médium kritikus. Ez teljesen természetes. Ilyenkor az embernek tisztelettudóan kell viselkedni és meg kell próbálni elmondani az érveit”. Találgatás közben a mondatok tartalmára is szeretném felhívni a figyelmet. Arról van itt szó, mi lehet a helyes viszonyunk, amikor egy sajtómunkás kérdez, és éppen bennünket. Szerintem egyébként ez alapvetően helyes megközelítés, bár ami a létező gyakorlatot illeti, nem akarnék senkit sem azzal áltatni, hogy ez egyben a való világ is. Nem az. Ez leginkább utópista vágykép. Szép is volna.

Mondanék is egy közeli példát. Olyan pedagógust bíztak meg az egyik miskolci iskola vezetésével, akinek a pályázatát erre a posztra az iskolában senki nem támogatta. Aztán a kinevező hatóság sem. A megbízás tényét a pedagógusok és a szülők is heves ellenérzésekkel fogadták. Mi is kérdeztük a szaktárcát: miért azt a pályázót bízta meg a fenntartó az igazgatói teendőkkel, akit az iskolában egyik szervezet sem támogatott? Hogy lehet, hogy szeptember 1-jén jelent meg az iskolában az újonnan megbízott igazgató, amikor megbízása augusztus 15-én lépett érvénybe? Miért nem értesült az iskola a megbízásról? Törvényes-e, hogy olyan pályázó kapta az igazgatói megbízást, aki addig nem volt a tantestület tagja? Ezt a választ kaptuk: „A Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a tanév rendben elindult, a gyerekeket semmilyen hátrány nem érte. Az igazgatónő megbízását adminisztrációs okok miatt csak később tudta átvenni.”

Eldönthető, hogy milyen részben találkozik a válasz a kérdéssel, hogy a valóság ismeretéről árulkodik-e a szaktárca üzenete, és hogy felfedezhető-e benne a tisztelettudás legcsekélyebb szándéka, az érvelésnek akárcsak a nyoma is. Ez a válasz mégis elsősorban azért elfogadhatatlan, mert olyan helyről származik, ahol ezt az egyébként nagyon is létező feszültséget megoldhatnák. Lehet, fel sem mérik, mi a helyzet. Lehet, a belátás hiányzik, hogy valaki, valamiért vitatható döntést hozott, és ezért vállalnia kellene a felelősséget. Lehet, pontosan tudják, mi van, és csak arra várnak, elcsitulnak-e a haragos emberek. De ha tudni sem akarnak róla, hogy baj van, sok jóra senki sem számíthat. Az idézet egyébként Rogán Antal fideszes politikustól való. Ezt pedig párttársa, Lázár János mondta: „Az állam legyen olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb, hagyja békén az embereket, és ne keserítse meg az életüket”. Mit lehet erre mondani? Tényleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában