Helyi közélet

2014.09.16. 12:08

Nemcsak rekord, hanem maga a csoda

Szinpetri - A világ legnagyobb könyve Szinpetriben található, és a Varga Béla vezette társaság munkája, aki elmondta: „Szerettem volna méltó emléket állítani Johannes Gutenberg munkásságának…”

Szinpetri - A világ legnagyobb könyve Szinpetriben található, és a Varga Béla vezette társaság munkája, aki elmondta: „Szerettem volna méltó emléket állítani Johannes Gutenberg munkásságának…”

A História-völgy projekt tizenhárom tematikus kiállítása várja a látogatókat a Bódva-vidék tizenegy településén. Több helyet bemutattunk már, a mostani azonban igazi kuriózum. Hogy miért? Tudják kedves Olvasóink, hogy hol található a Guinness World Records által elismert legnagyobb könyv a világon? Aki igen, annak megerősítjük, aki nem, annak eláruljuk a választ. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szinpetriben. Az óriás remekmű 2010. március 21-én készült el több éves munka után: a mérete 4,18×3,77 méter, 346 oldal és 1420 kilogrammot nyom.

Méltó emléket

– Először nem is a könyv elkészítésének a gondolata fogalmazódott meg bennem – tudtuk meg Varga Bélától, a szinpetri óriás könyv, a „Gutenberg Galaxis” ötletgazdájától és megvalósítójától. – Szerettem volna méltó emléket állítani Johannes Gutenberg munkásságának. A német ötvösmester a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás, a betűfém, a kézi öntőkészülék, a nyomdafesték, a szedő-sorjázó vagy más néven szedővas, a kézisajtó és a festékező labdacs európai feltalálója volt. Azonban a fiam és a szakmája – a papírtudományok doktora – olyan hatással volt rám, hogy eldöntöttük, elkészítjük a világ legnagyobb könyvét. Hosszú évek alatt állt össze a benne található anyag, hiszen ez egy „igazi könyv”. Megtalálható többek között benne az aggteleki térség ismertetője a 36 barlangtól kezdve ennek a környezetnek a felszíni flóráján át 22 település épített örökségéig. Ezeknek az összeállításában az adott területek szaktekintélyei is részt vettek, több mint húsz ember két évig dolgozott rajta. Aztán másfél évig a nyomtatáshoz használt célgépek készültek, majd további hat hónap alatt készült el maga a könyv.

Varga Bélától azt is megtudtuk, hogy a könyv tárolása speciális környezetet igényel, melyben legfontosabb tényező a hőmérséklet és a páratartalom megfelelő összhangja. A könyvet természetesen a látogatóknak nem lehet „lapozgatnia”, hiszen ehhez egy speciális szerkezet kell – de enélkül is nagyon impozáns maga a látványa is.

– Amikor elkészült, azt mondtam magamban, ez tökéletes lett, a szakma csúcsa – folytatta Varga Béla. – Ezt azonban nemcsak én gondolom így, hanem maga a szakma is. Amikor híre ment, a világ minden tájáról – Japántól Tanzániáig – érkeztek „könyves” szakemberek, akiket egytől-egyig lenyűgözött az, amit láttak. S hogy miért? Mert a nagykönyv hagyományos, kézzel fűzött, kódexkö­tési technológiával készült. Marhabőrrel bevont fatábláit fémveretek fogják össze, és ezek biztosítják, hogy a könyv nyitható legyen. A könyv lapjai egyetlen, nem ragasztott papír ívből készültek. Ekkora méretnél, amit az imént felsoroltam tényleg maga a csoda, nincs is több ilyen a világon.

Varga Bélától azt is megtudtuk, hogy a könyv egyes részei „nemzetköziek”, a marhabőrt Argentínából, a csavarokat Hollandiából, míg a borítóhoz a fát Svédországból szerezték be. „Nem valami hóbort miatt, hanem azokban az országokban tudták elkészíteni a speciális igények miatt” – fűzte hozzá.

XV. századi

És itt visszakanyarodtunk az eredeti tervhez, hiszen az is megvalósult azóta. A Vízimalom épületébe mentünk át a házigazdával, ahol megérkeztünk Johannes Gutenberg műhelyébe.

– A rekonstrukció a mester XV. századi világát adja vissza – mondta Varga Béla. – A Gutenberg-féle működőképes sajtó (nyomdagép) mellett a betűasztalát, íróasztalát, betűkészletét és a bibliájának egy gót betűkből kirakott oldalát is bemutatjuk. A nálunk található hivatalos betűkészlet-másolat is egyedülálló a világon, hiszen 269-féle karakterből áll, ez egyben még senkinek sem volt meg, nekem az Egyesült Államokból, két idős gyűjtőtől sikerült beszereznem.

Ezután egy újabb terembe megyünk át, ahol a könyvkészítés egyik „alapanyagának”, a papírnak az elkészítésébe nyerhetünk bepillantást.

– Ez ugyancsak egy XV. századi egyedülálló rekonstrukció – vezetett körbe Varga Béla, és már indította is a hatkalapácsos papírmalmot – amit a Jósva-patak vize hajt meg, egy 7,2 méter átmérőjű alul csapolt vízikerék segítségével –, és közben a papírkészítés akkori rejtelmeibe is beavatott minket.

S miután „elkészült a papír, és már nyomdagépünk is van”, ismét útra keltünk. A nyomtatás lehetőségét először nagyrészt nem másra mint a könyvek között az elsőre, a Bibliára használták fel elődeink. Az utolsó teremben ennek megfelelően Biblia- és egyházikönyv-kiállítás tekinthető meg.

Minden adott

Varga Bélát a további terveiről is kérdeztük: „Itt most már tényleg minden adott ahhoz, hogy a Gutenberg-bibliát újranyomtathassuk. Ez azonban nemcsak nagyon sok időt venne igénybe, hanem nagyon sok pénzbe is kerülne…”

– A látogatók tehát négy látványosságot is megtekinthetnek nálunk – zárta gondolatait a házigazda. – A nagykönyv az maga a csoda, de a szívemhez a Gutenberg-műhely is nagyon közel áll, hiszen azzal az első, nagy álmom valósult meg…

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában