Helyi közélet

2014.09.11. 15:21

A közös munka érezhető eredménye Mezőkövesden

Mezőkövesd - Hamarosan kerékpáros rendőrjárőrök is munkába állnak Mezőkövesden.

Mezőkövesd - Hamarosan kerékpáros rendőrjárőrök is munkába állnak Mezőkövesden.

Egy település életében nagyon fontos, hogy az ott lakók elégedettek legyenek a közbiztonsággal, biztonságban érezzék magukat a lakóhelyükön. Ehhez szoros összefogás szükséges nemcsak az adott település önkormányzata és rendőrsége között, hanem a lakosság részéről is. Mezőkövesden mindez működik: sok intézkedés történt már, hogy ez így legyen, és még nincs vége.

A lépések

– Amit lehetett, az elmúlt években megtettük, de soha nem lehetünk elégedettek, hiszen azt is látjuk, hogy van még teendőnk – mondta dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere. – Az első nagyon fontos lépés az volt, amikor a városi rendőrkapitányság létszámát húsz fővel megnövelték. Ugyancsak jelentősnek tartom, hogy közel két hónapja „posztos” rendőri szolgálat van a Szent László téren, a Hősök terén és a Közösségi Ház mögötti területen, ahol rendőr és közterület-felügyelő együtt áll szolgálatban: ennek megvalósítására az önkormányzat saját erőből két millió forintot áldozott. Immár 17 térfigyelő kamera is „vigyáz” a belvárosra, és ezt a rendszert is bővíteni kívánjuk. Önkormányzatunk több mint 1500 személyi riasztót osztott szét egyedülálló, idős emberek között, mely baj, vészhelyzet esetén működésbe hozva azonnal jelzi a problémát. Mindemellett a rendőrség munkatársai különböző fórumokon előadásokat tartanak az időseknek a bűnmegelőzésről, a trükkös lopások, besurranó tolvajok elleni védekezésről.

A település vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy hamarosan kerékpáros rendőrjárőrök is munkába állnak Mezőkövesden: „Ez nem új keletű, de nagyon hasznos, hiszen viszonylag gyorsan olyan helyeket is el tudnak érni a kerékpáros egyenruhások, ahová járőrkocsival nem lehet eljutni.”

Dr. Fekete Zoltán a bűnmegelőzés mellett a közlekedésbiztonság fontosságát is hangsúlyozta: „A két legforgalmasabb, az iskolákhoz vezető gyalogátkelőhelyek előtt úgynevezett – a gyalogosok védelmét szolgáló – living ­road-rendszert, lassító szakaszt alakítottunk ki, mely akár 50 százalékkal is csökkenti az autók fékútját. Ahol alkalmazták, ott a statisztikák azt mutatják, hogy nagyon hasznosnak bizonyult, csökkent, szinte megszűnt a balesetek száma. Ezen felül a tanév megkezdésétől minden átkelőhelyen iskolarendőrök is vigyáznak a gyerekekre.”

Együttműködni

– Ez is azt bizonyítja, hogy ha a helyi rendőrkapitányság és az önkormányzat jól együtt tud működni – márpedig nálunk ez így van –, akkor a lakosság védelme érdekében közösen sok dolgot el lehet érni – tette hozzá a polgármester. – A segítségért „cserébe” mi elismerjük a rendőrök munkáját, hiszen idén már második alkalommal adjuk majd át október 23-án az „Év rendőre” kitüntető címet.

Dr. Fekete Zoltán fontosnak tartotta megemlíteni a polgárőrség szerepét is a hatékony működésben: „Minden tisztelet megilleti azon civil emberek munkáját, akik szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy a város közbiztonsága javuljon!”

– Bátran ki merem tehát jelenteni, hogy ami az önkormányzattól telik, mindent megteszünk a közbiztonság területén is a lakosságért – jelentette ki Mezőkövesd polgármestere. – De azt is nagyon fontosnak tartom, hogy ezt csak közös munkával lehet elérni, hiszen nem állhat minden utcában rend­őr. Éppen ezért szeretnénk folytatni és továbbfejleszteni a „Szomszédok egymásért” mozgalmat is, hiszen ha az emberek figyelnek egymásra, sokat tehetnek saját maguk és mások biztonságáért.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában