Helyi közélet

2014.08.25. 20:38

Fizetés nélküli vakáció

Borsod-Abaúj-Zemplén - Spórol az iskolák fenntartója. Nyáron sok fiatal pedagógus nem kapott fizetést.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Spórol az iskolák fenntartója. Nyáron sok fiatal pedagógus nem kapott fizetést.

Panaszkodnak a fiatal pedagógusok, mert az állami iskolák fenntartója, a Klik csak határozott idejű munkaszerződést köt velük. Ez azt jelenti, hogy a szerződés tanév elejétől a végéig szól, nyáron tehát a fiatal nevelők nincsenek alkalmazásban, így fizetést sem kapnak.

Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke megerősítette lapunknak: ez valóban komoly problémát okoz a fiatal nevelők számára. Mint mondta, ráadásul sok esetben a határozott idejű munkaszerződés törvénytelen.

– Az igaz, hogy a törvény szerint 5 évig megengedett a határozott idejű munkaszerződés, de csak abban az esetben, ha a pedagógust valaki másnak a helyére alkalmazzák (például gyes vagy betegség miatt), vagy valamilyen konkrét feladat ellátására, ami csak egy bizonyos ideig tart – vázolta a helyzetet az érdekvédő, hozzátéve – ha tehát üres álláshelyre vesznek föl valakit, akkor azzal határozatlan idejű munkaszerződést kellene kötni.

Részletek a keddi Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában