Helyi közélet

2014.07.08. 10:49

Kaptatok-e levelet, kollégák?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A napokban kiderül, a pedagógusok közül ki léphet feljebb januártól.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A napokban kiderül, a pedagógusok közül ki léphet feljebb januártól.„Kedves Kollégák! Kaptatok levelet a minősítéssel kapcsolatban? Megfeleltetek? Nekem azt írták, hogy nem felelek meg a 2015-ös minősítésre… Hm… Most sírjak? Kéne egy harmadik diploma? Vagy öregedjek még?” – írja az egyik pedagógus az egyik közösségi oldalon, kollégái pedig hol humorosan, hol cinikusan értékelik a minősítési rendszer, valamint annak a feltételét, a pedagógus-portfóliók feltöltését. Van, aki azt írja, hogy biztosan sorsolással döntötték el, ki felel meg és ki nem, egy tanárnő pedig azt sérelmezi, hogy a gyermekeivel otthon töltött éveket levonták a pályán töltött időből. Ezzel pedig a nők mindenképpen hátrányba kerülnek.

A válasz

Mint arról korábban írtunk, azok a pedagógusok, akik megfeleltek a követelményeknek, április 30-áig tölthették föl portfóliójukat egy internetes rendszerbe. Akik ezt megtették, 2015. január 1-jétől pedagógus II kategóriába kerülhetnek, ami magasabb fizetéssel jár. Az országban több mint 21 ezren készítettek portfóliót és töltötték fel azt.

Megyénkbeli iskolákban érdeklődtünk, ők milyen választ kaptak az oktatási államtitkárságtól.

Zsuzsanna, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, általános iskolában tanít, és örömmel újságolta, hogy az ő portfólióját elfogadták. Véleménye szerint a dokumentumok tartalmát ilyen rövid idő alatt valószínűleg nem tudták megnézni, minden bizonnyal egyelőre a formai követelményeket ellenőrizték. Ha valaki ennek nem felelt meg, például nem volt meg a pályán töltött 30 éve vagy a 14 éve plusz a szakvizsgája, akkor nem felelt meg.

Az egyik középiskolai tanár az Észak-Magyarországnak elmondta, az ő iskolájában 13 kolléga töltött fel portfóliót, és mindegyiket elfogadták. Megjegyezte: elutasítást valószínűleg akkor kapott valaki, ha valami miatt nem felelt meg az átsorolás feltételeinek, vagy ha a feltöltéssel adódott valami gond.

Megalázó

– Érkezett-e a portfóliókkal kapcsolatban panasz? – kérdeztük Béres Ildikótól, a B.-A.-Z. Megyei Pedagógus Szakszervezet miskolci szervezetének titkárától. Jelezte, nem panaszkodtak a pedagógusok. Arra viszont igen, hogy a portfólió elkészítése rengeteg időt vett igénybe, és sokan azért nem tudták elkészíteni, mert tanév közben nem volt rá idejük. Többen sérelmezték, hogy a portfólió készítése megalázó a pedagógusokra nézve, hiszen azt kell vele bizonygatniuk, hogy alkalmasak a pályára. Így lesznek olyan kollégák is, akik bár megtehetnék, nem akarnak majd magasabb kategóriába kerülni, épp a portfólió miatt. Hozzátette: ez a módszer nem megfelelő a pedagógusok minősítésére.

Az oktatási államtitkárságnak kérdéseket tettünk fel a portfóliókkal kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában