Helyi közélet

2014.07.13. 21:39

Golyós emberek versenye

Miskolc - Évek óta fontolgatják, most megrendezték az első miskolci bajnokságát, mi az? A petanque! És az mi?

Miskolc - Évek óta fontolgatják, most megrendezték az első miskolci bajnokságát, mi az? A petanque! És az mi?

A petanque egy vasgolyókkal, többnyire salakon folytatott dobálós játék. Nevezhetnénk türelemjátéknak is, itt az idő nem tényező. Minden játékosnak három fémgolyója van, különböző rovátkákkal ellátva, no meg egy közös kis fagolyó, a "malacka" (hívják öcsinek is), ezt kell megpróbálni minél inkább megközelíteni. S minthogy a játék francia eredetű, ugyan ki más rendezhette volna, mint a miskolci Alliance Française. Igazgatója, Raymond Lardellier inkább kivárta, hogy elálljon az eső, nem szívesen halasztotta volna el a francia forradalom 225. évfordulója tiszteletére rendezett bajnokságot.

- Régóta tervezzük ezt az eseményt, s megtaláltuk hozzá az ideális helyet, itt a a Grizzly Pub - Spaten söröző mellett, a Belvárosi Ligetben. Nyolc csapat jelentkezett be, s minthogy triplettben játsszuk, ez ennyiszer három játékost jelent. A Fáy Szakközépiskolában a diákok számára 13 éve rendezünk versenyeket, de most először hirdettünk petanque bajnokságot, életkortól függetlenül. A versenyzők között van 15 éves diák, tanár, de orvos és mérnök is.

A szabályokról nem csak mi érdeklődünk hevesen, de a játékosok között is van, aki itt értesül róluk először. Az ózdi csapat egyik tagja, Elek Éva könyvtáros nem szégyelli bevallani, most fog a kezében először petanque golyókat. De csak elkezdeni nehéz, csapattársa, egy tanárnő a Fáyban ismerkedett meg a játékkal, ahová a diákjait kísérte el, s lám, most már ő magyaráz.

Mint utóbb megtudtuk: ők, vagyis az "Ózdi csillagok" is döntősek lettek, a bajnok pedig az "Óriások" csapata lett dr. Ujlaczki Tibor és fiai, Tibor és Ferenc. A nyeremények között volt könyv, mozijegy és csokoládé. (Megjegyezzük, ez az a verseny, ahol a célzóvíz sem volt tiltott, egyébként is: „a jó söröcske csupa bio”).

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában