Helyi közélet

2014.06.19. 10:25

Boldog szülinapot Weidlich udvar!

Miskolc - Pincetúra, régi filmhíradók, plakátkiállítás: a Weidlich udvart ünnepelték.

Miskolc - Pincetúra, régi filmhíradók, plakátkiállítás: a Weidlich udvart ünnepelték.Horváthné Joó Tímea volt az, akinek eszébe jutott: meg kellene valamilyen módon ünnepelni azt, hogy 103 évvel ezelőtt adták át a nagyközönségnek a Weidlich palotát (és udvart). Az Észak-keleti Átjáró Egyesület és a Holdam partner lett és az érdeklődőkkel közösen az elmúlt szombaton programokkal ünnepeltek.

- Nem volt teljesen mindegy, hogy hol lesz a teázó - mondta Horváthné Joó Tímea, a Zöld Sárkány teaház tulajdonosa. - A Weidlich udvar egy régi kereskedő ház, és abszolút az a hely, ahol "él" a teázó, és amely idén november tizenöt lesz éves. Persze akkoriban még nagyobb élet volt a Weidlich udvarban is. Ez a hely mindig is fantasztikus hely volt számomra. A férjem nagymamája például - aki abban a világban volt fiatal, amikor a Weidlich palota is talán a virágkorát élte - járt ide moziba, és volt kedvenc üzlete is. Sokat mesélt róla és amikor már betegeskedett, akkor is ide kellett jönni pogácsáért. Az ő számára és az idősebbek számára egy fontos hely volt. Itt az én gyermekkoromban is különleges csemege bolt működött, ráadásul a busz itt állt meg előtte.

Tímea (aki maga is építész) szerint méltatlanul el van feledve az épület. A ház, amelyet Hajós Alfréd, az első olimpiai bajnokunk tervezett és amelybe a legmodernebb dolgokat építettek be: süllyeszthető kapu, lift, központi fűtés, fürdőszobák, üvegtető és a fémszerkezetek, felülvilágítók a pincében. De volt a pincében mozi, tekepálya, és csille rendszerű raktárak is.

- Figyelni kellene erre az épületre, mert fantasztikus a hely és kevés ilyen van Miskolcon - fogalmazott. - Jó, hogy a homlokzatot rendbe tették, de az udvart látva...

Folytatás? Jövő nyáron!

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában