Helyi közélet

2014.05.13. 15:01

Jegyzet: Vizitdíj2?

<em>A második Gyurcsány-kormány vezette be az egységesen 300 forintos vizitdíjat, ám a „szociális népszavazás" nyomán két év múlva el is törölték. A vizitdíj kísértete azonban vissza-visszajár</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

A második Gyurcsány-kormány vezette be az egységesen 300 forintos vizitdíjat, ám a „szociális népszavazás" nyomán két év múlva el is törölték. A vizitdíj kísértete azonban vissza-visszajár. Szalóczi Katalin jegyzete.Nem volt az ostobaság, állítják többen is, csak épp finomítani kellett volna a rendszeren, csakhogy nem volt kellő kifutási ideje: mire felállították a jegykiadó automatákat, s hozzá a pénzváltókat is, megszűnt a rendszer. Legutóbb az Egészségbiztosítási Felügyelet első elnöke, Kovácsy Zsombor jogász (volt szakállamtitkár is) jelentette ki egy interjúban: átlátható, tiszta viszonyokra lenne szükség az egészségügyben, s a maga részéről a vizitdíj bevezetését is szükségesnek tartaná. A nevével fémjelzett vizitdíjról Horváth Ágnes miniszter anno állította: érdeme, hogy elindította a hálapénz csökkenését, szinte megszüntette az indokolatlan orvoshoz járást, és erősítette a betegek körében a minőségi ellátás iránti igényt. Nos, ez utóbbi a vizitdíj megszűnésével sem igen szűnt meg, csak épp nincs elég (köz)pénz (hovatovább elegendő orvos se) hozzá. Ám a 300 forintokból bejövő bevétel annyi(a megyei kórházunk akkori éves adatainál maradva: 3 millió a 28 milliárdhoz), mint mint csepp a tengerben. Ha be is vezetnék, ne ezzel kezdjék a „viszonytisztítást"!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában