Helyi közélet

2014.05.15. 14:38

Csernelyi "csatangolás "

Ózd, Csernely - "A közelmúltban Kónya Béla nyugalmazott ózdi vezető főtanácsos barátommal egy szilvásváradi rendezvényen vettem részt. Hazafelé jövet javasolta, hogy tartsunk egy kis szünetet Csernely kisközségben-egyébként is még korai lenne hazamenni-mondta mosolyogva."

Ózd, Csernely - "A közelmúltban Kónya Béla nyugalmazott ózdi vezető főtanácsos barátommal egy szilvásváradi rendezvényen vettem részt. Hazafelé jövet javasolta, hogy tartsunk egy kis szünetet Csernely kisközségben-egyébként is még korai lenne hazamenni-mondta mosolyogva."Az autóból kiszállva rögvest kiderült, hogy miért éppen itt álltunk meg ?

Hamarosan megtudtam,hogy Kónya Béla a hajdani "Csernelyi Béke Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet" főagranómusa, majd később a "Hegyháti Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet elnöke volt. Amíg végig mentünk a falun sok idős ember felismerte az egykori elnököt , akit szeretettel üdvözöltek, ölelgettek, kérdezősködtek.

A település nevezetessége a Sturman család műemlék jellegű udvarháza, kastélya, amely 1780-1790 között épült. A Sturman család nagy szerepet játszott a térségben, különösen Csernely és Ózd életében. A XVIII. század második felében Gömör vármegye szénbánya és vasiparának fejlesztésében nagy részük volt. Az ózdi gyár felépítéséhez 20 holdnyi területet adtak el a Gömöri Vasművelő Egyesület részére.

- Milyen funkciót töltött be az épület az elmúlt évtizedek során ?

- Helytörténeti funkciója mellett, a második világháború és az 1989-es rendszerváltás közötti időszakban, többféle társadalmi, gazdasági, valamint helytörténeti funkciót is betöltött ez a "barokk-coft" stílusban épült egykori udvarház. Hozzá tartozott továbbá még egy emeletes magtár (futura), lóistálló, kocsiszin, tehénistáló, ennek emeletén egy több traktusból álló cselédlakás sor.

A kúria kétszintes, alsó szinten a konyha és egyéb kiszolgáló helységek, a felső szinten egy lovagterem,és négy vendégszoba.

A lakáscélú helységeket 1945 és 1975 között a Sturman család ,három idős korú tagja lakta s gondozta a kastély környékét. Az országszerte 1960-ban zajló Tsz -szervezések folyamán, ez az illusztris épület adott helyet a Tsz irodának, (Csernelyi Béke Mg Tsz ) a magtár pedig, a szövetkezet szemes termény készletének. Az 1970-es évek második felében, egyesülési hullám zajlott le az ózdi járás 31 termelőszövetkezeteinek sorában. Csernely, az úgynevezett "Hegyháti" hat község egyike volt, s az egyesülési kampány során, 1975-ben, egyik alapítója is lett,a méreteiben tekintélyessé váló Hegyháti Mg Tsz-nek, amely központja-anno- a szomszédos Csokvaomány településen volt. Ez a korszak,abban az időben, pozitív minőségi változásnak számított, a magyar, mezőgazdaság korszerűsítésének történetében.

A kastély most szomorú képet mutat. Értékeink, lényegesen nagyobb megbecsülést érdemelnének az utókortól - mondta Kónya Béla "idegenvezetőm".

- Kerékgyártó Mihály -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában