Helyi közélet

2014.05.20. 14:34

Akik nem várják meg a ballagást

Borsod-Abaúj-Zemplén - Legalább egy szakmát meg kellene szereznie minden fiatalnak, mondják az igazgatók.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Legalább egy szakmát meg kellene szereznie minden fiatalnak, mondják az igazgatók.Egész osztályok maradtak ki a középiskolákból (főleg a szakképzőkből), amióta a tankötelezettség korhatárát leszállították 16 évre, jelezte lapunknak az egyik egyesület képviselője. Mint mondja, azok a szülők, akik a mindennapi megélhetést is alig tudják biztosítani családjuknak, nem áldoznak a gyerek továbbtanulására, ha nem muszáj. Egy középiskolás számára ugyanis meg kell venni a bérletet, a tanszereket, rendes ruhákat. Így olyan diákok is kimaradnak az iskolából, akik egyébként képesek lennének valamilyen szakmát megtanulni. És mi marad az iskola helyett? A lányok teherbe esnek, hogy valamilyen szociális ellátásba bekerülhessenek, a fiúk pedig megpróbálnak valamilyen munkához jutni, ha tudnak (közmunkához vagy feketemunkához), rosszabb esetben a bűnözés útjára lépnek. Az egyesület képviselője úgy véli, a fiatalok számára bizonyos védelmet nyújt az iskola, a korhatár leszállítása tehát elhibázott lépés volt.

Nem tanulnak

Érdeklődtünk néhány szakiskolában, ott mi a tapasztalat. Szabó Tibor, a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola Igazgatója azt mondta lapunknak, hogy a probléma főleg azokat a tanulókat érinti, akik nem motiváltak, tehát így is úgy is kimaradnának az iskolából, mert nem akarnak tanulni. Azt azonban hozzátette: szerencsésebb lenne az iskolakötelezettség korhatárát 17 évben megállapítani, hiszen ez az a korhatár, amikor valaki először hozzájuthat egy szakmához. És hogy mi lesz az iskolából kimaradt fiatalokkal?

– Nekem azt mondják, hogy inkább dolgozni mennének. De nem tudom, szakma nélkül hová? Mert még szakképzettséggel is nehéz elhelyezkedni, nem hogy anélkül – érvelt az igazgató.

Kérdeztük tőle azt is, hogy az általa vezetett iskolából hány 18 év alatti diák maradt ki az elmúlt tanévben és a mostaniban, de számokat nem tudott mondani.

Ha nem muszáj

Szintén nem tudtunk meg számokat a Debreczeni Márton Szakképző Iskolában. Bodnár Imre igazgatóhelyettes úgy fogalmazott, valóban probléma a tankötelezettség korhatárának a leszállítása. És nemcsak azok hagyják el idejekorán az iskolát, akik nem akarnak tanulni, hanem azok is, akiknek a szüleik nem tudják vagy nem akarják tovább fizetni a bérletet és az egyéb, iskoláztatással járó költségeket. Szerinte az lenne a jó megoldás, ha valamiképp „kényszerítve" lenne minden tanuló arra, hogy legalább egy szakmát elvégezzen.

Az állami iskolák fenntartójától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól azt kérdeztük, hány 18 év alatti diák hagyta ott a tanulást az elmúlt tanévben és a mostaniban. Azt a választ kaptuk, erre vonatkozó adatgyűjtés nincs, így számokkal sem tudnak szolgálni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában