Helyi közélet

2014.04.12. 13:11

Nincs bérlet, nincs tanulás

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van, aki szorgalmas, mégsem tud tanulni, mert nincs pénz bérletre.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van, aki szorgalmas, mégsem tud tanulni, mert nincs pénz bérletre.„Sok diák marad ki a középiskolából amiatt, hogy a szülei nem tudják fizetni a távolsági buszbérletetet és az egyéb költségeket, melyek az iskoláztatással járnak", hívta föl a figyelmünket az egyik hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó szervezet. Mint kiderült, valóban létezik a probléma, főleg azoknál a kisebb településen élő családoknál, ahol sok a gyerek, a szülők viszont közmunkából vagy csak segélyből élnek. Anyagi okok miatt sokszor azok a gyerekek is kimaradnak sz iskolából, akik szívesen tanulnak. Mint kiderült, van segítség, csak ezt nem minden család veszi igénybe.

Van kollégium

– Nálunk körülbelül 10 diáknak jelent problémát az utazási költség kifizetése – mondta lapunknak dr. Szunyoghné Kovács Szilvia, a Bárczay János Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatóhelyettese. – Azt szoktuk tanácsolni a szülőknek, hogyha nem tudják fizetni az utazási költséget, akkor lakjon a gyerek kollégiumba. Itt a szállás ingyenes, a rászorulóknak az étkezési díjnak csak a felét kell kifizetniük (napi 340 forint), és az utaztatás is ingyenes, a kollégium ugyanis Encsen van. Így jóval kevesebb költségből tudják a szülők a gyereket iskoláztatni, mintha otthonról járna be mindennap.

További részletek a www.eszak.hu-n és a szombati Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában