Helyi közélet

2014.04.10. 16:22

Nézőpont: Madárka

<em>Gyerekként hihetetlen volt az is, hogy a madarak miként találtak rá éppen az én nagyim udvarán található etetőre. Mint ahogyan az is a csoda kategóriába tartoztak egy kisfiúnál, hogy több ezer kilométert is repülnek a fecskék. Haza</em>. <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

Gyerekként hihetetlen volt az is, hogy a madarak miként találtak rá éppen az én nagyim udvarán található etetőre. Mint ahogyan az is a csoda kategóriába tartoztak egy kisfiúnál, hogy több ezer kilométert is repülnek a fecskék. Haza. Juhász-Léhi István jegyzete.Rémlik egy madáretető nagyinál az öreg diófa ágain. Volt rajta és benne szalonna és szotyi. Ez akkoriban történt, amikor az volt kiírva az Esze Tamás utcai kisboltban egy plakátra, hogy "a tej élet, erő, egészség". Egy fiú focilabdán ült a képen, úgy rémlik. Gyerekként hihetetlen volt az is, hogy a madarak miként találtak rá éppen az én nagyim udvarán található etetőre. Mint ahogyan az is a csoda kategóriába tartoztak egy kisfiúnál, hogy több ezer kilométert is repülnek a fecskék. Haza. És az én nagyim zempléni házának dufartjában raknak fészket. De milyen ügyesen! Hetekkel később pedig már apró kis fejek kukucskáltak ki a fecskelakból nagy zsivaj közepette.

Ha a Bodrog mellett kirándultunk, akkor a fehér gólyákat néztem. "Ők is hazajöttek végre, kisfiam!" - mondta nagyi. Az unokanővérem tudta a legjobban lerajzolni, emlékszem hosszú volt a madárnak a lába és talán béka is volt a csőrében. Énekeltük a kisvonaton, hogy "Gólya, gólya, gilice, Mitől véres a lábad? Török gyerek megvágta, Magyar gyerek gyógyítja, Síppal, dobbal, nádi hegedűvel."

Sajnáltuk, amikor aztán nyár végén Afrika felé vették az irányt. A húgom sírt is néha, mert nekünk is menni kellett egy újabb feledhetetlen nyár után. Kezdődött az iskola. Nagyi persze várt minket, és amikor a télelőn ismét kikerült az etető, szalonnát vittünk bele.

Horváth Imre írta valahol: "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj. S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak."

- Juhász-Léhi István - 


Vak egerészölyvnek segít a "madárember"

Mályi - Telefonon hívták hétfőn a Mályiban található Madármentő Állomást, mely szerint a Népkerti Állatklinikára sérült ölyvet vittek be - emlékezett a néhány nappal ezelőtti történésekre Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője.

tovább »


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában