Helyi közélet

2014.04.15. 14:14

A betonárok ellen tiltakoznak Szirmabesenyőn

Szirmabesenyő - Aláírást gyűjtöttek a Dózsa György utcaiak: szerintük balesetveszélyes az utcában épülő árok.

Szirmabesenyő - Aláírást gyűjtöttek a Dózsa György utcaiak: szerintük balesetveszélyes az utcában épülő árok.Rögtönzött utcagyűlés fogadott hétfőn minket Szirmabesenyőn. A Dózsa György utca lakói gyűltek körénk: s együtt nézzük az épülő csapadékvíz-elvezető árkot, amelynek betonbélése több centire kinyúlik a földből. Minimum balesetveszélyesnek tartják a lakók, de azontúl is van vele problémájuk elég. Annak idején aláírást is gyűjtöttek a munkálatok felfüggesztését követelve, az íveket az utca majd minden lakója aláírta.Az elszabottnak tűnő betonelemek van, ahol „csak" 10 centivel, de van, ahol 40-nel is kilógnak a földből.

Valamikor novemberben már beszámoltunk az építkezés akkori állásáról. Nagyjából azóta nem történt egy kapavágás sem, illetve annyi, hogy egy korlátot helyeztek az árok szélére.

– Ám így is balesetveszélyes – mondják a lakók. – Sok a kisgyerek az utcában, beleeshetnek az árokba. De az idősek sincsenek biztonságban.

Csökken a házuk értéke

Sorolják még a problémákat: az indokolatlan szélességű és mélységű árok miatt nem tudnak beállni a saját udvarukra, a szűkülő keresztmetszet miatt, valószínű, egyirányúsítani fogják az utcát. Úgy érzik, házaik értéke erősen csökken a beruházással. Mindemellett a funkcióját sem fogja tudni a lakók szerint az árok ellátni. Nem arra lejt ugyanis, amerre a csapadékot el kellene szállítania.

– Pedig az eredeti terveken már módosítottak is – mondja Tóth Gábor. Még nagyobb, még szélesebb lett volna a gerinccsatorna. Megjegyzi, ő maga igazságügyi szakértőt is hivatott, hogy nézze meg az építkezést, véleményét a szakértő írásba is foglalta.

Eszerint a lefektetett betonelem nem alkalmas arra, hogy olyan helyen alkalmazzák, ahol közúti forgalom halad el. Nincs oldalirányú tartása és nem bordázott a széle. Az utca lakói elküldték a szakvéleményt is a polgármesternek, ám beadványukra érdemi választ nem kaptak.

A csatorna feladata az lesz, hogy a magasabban fekvő területekről összegyűjti és keresztül vezeti a vizet a Dózsa György és egy vele párhozamos utcán.

– Ezzel nem is lenne baj, ha nemcsak egy nagy gyűjtőcsatorna lenne, hanem több kisebb, több utcán elosztva – magyarázták a lakók.

A legutóbbi elképzelések szerint befedik a csatornát és az árkot, két oldalára sövényeket ültetnek.

Ezt nehezen tudják elképzelni a Dózsa György utcaiak. Szerintük ez még tovább emelné az utca szintjét.

– Attól is tartunk, hogy a csatorna, ha lefedik, a patkányok tanyájává válik – jegyzi meg az egyikük.

Befedik a csatornát

Fedor Vince, a település polgármestere lapunknak elmondta, a jövő héttől folytatódik az építkezés: lefedik a csatornát, és parkosítják a tetejét, ennek engedélyeztetése folyamatban van, a közbeszerzés miatt csúszik az építkezés.

– Ezt kérték tőlem, így meg fogjuk oldani – mondta. Megjegyezte, az eredeti terveket már módosíttatták a lakók kérdésére, ők azóta is keresték a megoldást, szerinte ezzel megoldódik a Dózsa György utcaiak problémája.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában