Helyi közélet

2014.03.07. 09:49

Jegyzet: Méltóság

<em>Amikor a polgármester nem engedi az ellenzékét szóhoz jutni, azzal az ellenzék szavazóinak is üzen: mennyire vehető komolyan, hogy az egész város érdeke vezérli cselekedeteiben. Nem nagyon</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Amikor a polgármester nem engedi az ellenzékét szóhoz jutni, azzal az ellenzék szavazóinak is üzen: mennyire vehető komolyan, hogy az egész város érdeke vezérli cselekedeteiben. Nem nagyon. Bujdos Attila írása.Eltemetik a demokráciát Miskolcon – így reagált a baloldali ellenzék arra, hogy a helyi hatalom tovább szigorított a közgyűlés működési szabályain. Egyszerű többséggel teljesen megvonható lesz majd például a szó a súlyosan rendzavaró képviselőtől, ülhet némán naphosszat, örülhet, ha ki nem vezetik a teremből.A változást a polgármester kezdeményezte. Nyilván jó oka volt rá: szeretné a dolgos, elmélyült munka békés medrében tudni a közgyűlés üléseit, lehessen szépen, ütemesen haladni a napirendekkel, nyomogatni a gombokat, nehogy már valahogy úgy köszöntsön ránk az este, hogy közben semmit sem intéztünk.

Sajnálatos, hogy a szorgos munkára leselkedő veszélyek mibenlétét nem sikerült egészen pontosan tisztázni: nem tudhatjuk például, méltatlan magatartás-e, ha a baloldali ellenzékiek a polgármestert hazugsággal vádoló táblákat mutatnak fel az ülésteremben, ezzel szemben az megfelel-e a méltóság követelményeinek, ha a polgármester ezt kitépi valamelyikük kezéből. No, de hát erre van a szótöbbség, lehet szavazni az ilyen valóban lényegi kérdésekről.

A baloldali ellenzéknek egyébként nincs oka különösebben meglepődni, eddig is nyilvánvaló volt, hogy a polgármester másként gondolkodik a közjó szolgálatáról, mint ők, és hogy nem tartozik a politikai kisebbség figyelmes hallgatóinak sorába.

Elvi síkon azt mondanám, igazuk van azoknak, akik ezt teljességgel helytelen és udvariatlan felfogásnak tartják: az ellenzéket is szavazók küldték, pontosan tudjuk, kinek mennyien adták a mandátumot – amikor a polgármester nem engedi az ellenzékét szóhoz jutni, azzal az ellenzék szavazóinak is üzen: mennyire vehető komolyan, hogy az egész város érdeke vezérli cselekedeteiben. Nem nagyon.

Ami viszont a gyakorlati megfontolásokat illeti, látnivaló, hogy ezeknek az embereknek amúgy egyáltalán nincs érvényes mondanivalójuk egymás számára, csak ez a szájkarate. Talán mindegy is, hogy miért lett ez ilyen, nagyjából ez van mindenhol, nem lógunk ki, illeszkedünk valami egészhez. Eltelt közel négy év anélkül, hogy bárkiről bebizonyosodott volna: képes átbeszélni a másik oldalra, tud olyat mondani, amit muszáj meghallani, ami mérlegelhető, és elfogadható. Szomorú, és a jövőt illetően nem is túl biztató, hogy még az erre való igyekezetet sem látni.


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc – Csütörtökön ülésezett Miskolc Város Közgyűlése. Munkatársunk helyszíni tudósítása a márciusi testületi ülésről!

Miskolc - A választások előtt utoljára ülésezett a miskolci közgyűlés. Két nagyobb vitát kiváltó napirend is volt: az idei költségvetésről szóló javaslat és a testület Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. Mindkettőt – Fidesz-KDNP többséggel – elfogadta a testület.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában