Helyi közélet

2014.02.12. 10:02

Még a rendőröket is átverte a sárospataki kukoricakupec

Debrecen - Mire a hatóságok észbe kaptak, már el is adott 300 tonna kukoricát a máséból.

Debrecen - Mire a hatóságok észbe kaptak, már el is adott 300 tonna kukoricát a máséból.Az időmúlásra tekintettel a Debreceni Ítélőtábla kedden 3 év nyolc hónap börtönre enyhítette annak a „gabonakereskedőnek” az ítéletét, akire tavaly júniusban a Miskolci Törvényszék lopás és magánokirat-hamisítás vétsége miatt 4 és fél évet szabott ki.

A vádlott üzlettársa 2008-ban megbízta a vádlottat, hogy közraktározási kons­trukcióban vásároljon 6700 tonna állami tulajdonban lévő takarmánykukoricát egy sárospataki tárolóból. Ehhez hitelt kellett volna felvenniük, ám ahhoz önerőre volt szükség, ami termény is lehetett. A cég ezzel nem rendelkezett, ezért az üzletemberek fiktív szerződést szereztek, mely szerint egy kecskeméti kft. 1800 tonna takarmánykukoricát ad el nekik. Ezzel kezdeményezték a közraktározási eljárást, de a hitelfelvétel végül meghiúsult.

A vádlott felkereste a Sárospataki Rendőrkapitányságot és azt állította, hogy egy helyi raktárat az ő cégük bérel, ahová betároltak 1800 tonna kukoricát, de a raktáron „idegen” lakat van és kérte a rendőrséget, hogy legyen jelen, amikor lecseréli a lakatot a sajátjára. Bizonyítékként felmutatta a 6700 tonna kukoricára vonatkozó szerződést is, ami valójában nem lépett érvénybe. A raktár tényleges bérlője a biztonsági szolgálattól értesült róla, hogy valaki hordja a gabonáját és szintén a rendőrség segítségét kérte, de ott arra jutottak, hogy a két cég vitája polgári jogi természetű. 2008 augusztusában csaknem 1029 tonna kukoricát szállítottak el jogtalanul a raktárból, amiből végül a rendőrség 16 millió forint értékűt lefoglalt, addigra azonban 6,6 milliónyi tengerit az „üzletember” külföldre értékesített.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában