Helyi közélet

2013.12.04. 21:02

Újjászülethet a bányászat

Ózd - Szent Borbálára emlékezve megkoszorúzták az ózdi Polgármesteri Hivatal oldalfalán található bányász emléktáblát.

Ózd - Szent Borbálára emlékezve megkoszorúzták az ózdi Polgármesteri Hivatal oldalfalán található bányász emléktáblát.Hosszú éveken keresztül csak az emlékezés és a nosztalgia jellemezte a bányászok védőszentjének a napját, idén viszont már a nehézipar jövőjéről is lehetett beszélni. Konkrétumok és tervek hangoztak el, hiszen elkészült Magyarország energiastratégiája, és a japánok is felfigyeltek a Borsodi Szénmedence településeire. Az eseményen Riz Gábor, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: még mindig nagyon sokan kötődnek a nehéziparhoz, ám az a cél, hogy a vájár és a bányászati gépkezelő képzés elindításával a fiatalabb generáció is megtanulja a szakmát.

- Azon már túl vagyok, hogy bízok a szénbányászat újjászületésében, most már hiszek benne - folytatta Riz Gábor. - Hiszek benne, hogy a Borsodi Szénmedencében a föld mélyén rejlő kincs ismét sokak megélhetését biztosíthatja a jövőben. A farkaslyuki Gyürky-tárnában már dolgoznak, de Szendrőben és több más településen is terítéken van a bányászat. Ezen a napon azt kívánom, hogy Szent Borbála továbbra legyen a védőszentje azoknak a férfiaknak, akik becsületes munkával, a családjuk jobb boldogulásáért, nap, mint nap a föld mélyén végzik ezt a kemény munkát.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában