Helyi közélet

2013.12.17. 14:42

"Célunk, hogy termelési központtá váljunk

Szerencs - A KKV-kon a világ szeme címmel két napos gazdasági fórumot és üzletember találkozót szervezett a BOKIK, amely keretében Szerencsen dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mutatta be a megye gazdasági helyzetét, a 2014-20 közötti tervezési időszak projektgyűjtését.

Szerencs - A KKV-kon a világ szeme címmel két napos gazdasági fórumot és üzletember találkozót szervezett a BOKIK, amely keretében Szerencsen dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mutatta be a megye gazdasági helyzetét, a 2014-20 közötti tervezési időszak projektgyűjtését.A térség vállalkozói, illetve több külképviselet szakembereinek a jelenlétében Bihall Tamás, a BOKIK elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere, mint házigazda mutatta be városát.

„Az év elején megindult a gazdaság Magyarországon, s még a szakértőket is meglepő, jó eredményeket produkál. Az adatok is bizonyítják, hogy nem csak Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén megye is jobban teljesít!” – kezdte előadását dr. Mengyi Roland, aki állítását részletes gazdasági elemzéssel támasztotta alá. Kiemelte, hogy a GDP a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a 3. negyedévben már 1,7 százalékos növekedést mutat az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest is 0,8 százalékos a bővülés, tehát a tendencia jó és folyamatos. A magyar infláció 1,2%, az államháztartási hiányt harmadik éve 3 % alatt tartjuk, az államadósság 80% alatt van. Az eredményeket határon túl is elismerik.

A foglalkoztatás kulcskérdés, különösen itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A KSH adatai szerint, a 3. negyedévben a foglalkoztatottság szintje 46 százalékos, ami 3,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Mélyről indultunk, de megkezdtük a felzárkózást. A foglalkoztatás bővülésével párhuzamosan csökkent a munkanélküliségi ráta. Amíg 2010. 3. negyedévében 17,4 százalék volt a megyében, most 3. negyedévre 11,3 százalékra csökkent. Ez 6,1 százalék!

Dr. Mengyi Roland kiemelte, hogy 2010 második feléhez viszonyítva Magyarországon 235.000 fővel többen dolgoznak, ebből 85.000 fő a közfoglalkoztatott, tehát a többség az elsődleges munkaerőpiacról került ki.

„Az említett, pozitív irányú folyamatok Szerencs térségében is érzékelhetőek. A munkaügyi központ legfrissebb kimutatása szerint az elmúlt év novemberéhez képest 6,7 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők aránya. Biztató, hogy ugyan ezen időszakban a regisztrált pályakezdő álláskeresők aránya pedig 30 százalékkal csökkent a térségben.” –szólt a körzetben történt pozitív változásokról dr. Mengyi Roland.

Megyénk gazdaságának, mint tudjuk, meghatározó eleme az ipar, fő vonala az Ózd-Kazincbarcika- Miskolc- Tiszaújváros, borsodi tengely. A megyében működő, 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások produktuma 2013 első negyedévében az előző év azonos időszakának a szintjén alakult, az I. félévben már 3,9%-kal bővült. A regisztrált vállalkozások száma 2010-hez viszonyítva közel ezerrel nőtt.

„Mint az elmondottakból is kiderül, komoly eredményeket tudunk felmutatni, haladunk a növekedés útján!” –vont mérleget dr. Mengyi Roland.

„Itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a kormányzattal és a gazdasági élet szereplőivel, önökkel a kamarával, közösen azon dolgozunk, hogy az újra iparosítás eredményeként a növekedést folytatni tudjuk.” A megyei közgyűlés elnöke szorgalmazta a politika és a gazdasági élet szereplőinek szoros együttműködését. Kiemelte a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogramot, amely keretében rendkívül kedvező feltételek mellett jut forráshoz a gazdaság.

Ezt követően dr. Mengyi Roland áttért a fejlesztések programozására. Emlékeztetett, hogy a megyei önkormányzatok jelentős szerepet kaptak a 2014-20-as időszak gazdaságfejlesztési irányvonalának a meghatározásában. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden elérhető pénzt szeretnénk a lehető leghatékonyabban először megjeleníteni, felhasználni. A következő 7 év uniós forrásainak a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánjuk fordítani. Minden vállalkozás célzott kedvezményezettje ezeknek a lehetőségeknek.

December 10-ig közel 1800 darab projektjavaslat érkezett, amelyek keretében 37.000 új munkahelyet hoznának létre. A támogatási igény elérte az 500 milliárd forintot. A kezdeményezések jelentős része önkormányzati projektek, mintegy 300 érkezett a vállalkozói szférából. A nagyvállalatok mintegy 30-at adtak be eddig, de vannak köztük több száz új munkahelyet teremtő beruházási javaslatok is.

A vállalkozói projektek 4400 munkahely létrehozására adnának lehetőséget abban az esetben, ha a szükséges 60 milliárd forint támogatáshoz hozzájutnának. Jellemző a vállalkozói szektor munkahelyteremtő képességére, hogy a mikrovállalkozások kétszer annyit teremtenének, mint a nagyvállalatok. A 10-50 főt foglalkoztató kisvállalatok esetében pedig még kedvezőbb lehet a támogatás hasznosulása.

„Megyén belül az egyik legaktívabb, legtöbb forrást igénylő térség a szerencsi. Közel 50 milliárd forintnyi fejlesztési elképzelést fogalmaztak meg, amelyek eredményeképpen 700 új munkahely jöhet létre. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, akkor Szerencs és térsége lakóinak életminősége jelentősen javulhat. A projektgyűjtés során eddig a KKV szektorból 6,5 milliárd forint támogatási forrásigényt fogalmaztak meg.” –hangsúlyozta a helyi eredményeket a közgyűlés elnöke.

„Jó irányba indultunk, jók az országos, és a megyei mutatók, a vállalkozásokban különösen nagy a hit és a remény!” –vont mérleget dr. Mengyi Roland.

A megyei fejlesztési koncepció átfogó célja a foglalkoztatás bővítése, a gazdaság és vállalkozások versenyképességének a javítása, a társadalom alkalmazkodó képességének javítása, a térségi együttműködés ösztönzése, a természeti és kulturális erőforrások hatékonyabb, fenntartható hasznosítása.

„Célunk, hogy termelési központtá váljunk!” –fogalmazta meg dr. Mengyi Roland. Ehhez a lehető legtöbb projektre van szükség, hogy olyan csomagot állítsanak össze belőle, amely biztosítja a következő hét év folyamatos gazdaságfejlesztését.

- Csontos László sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában