Helyi közélet

2013.11.05. 13:55

Mi volt a célja az átalakításnak?

Miskolc - A faragott műalkotás elé műmárvány síremlék került.

Miskolc - A faragott műalkotás elé műmárvány síremlék került. „A Felső-Hámori temetőben, Herman Ottó sírjánál döbbenten tapasztaltuk, hogy a védett sírra és a Varga Miklós faragott műalkotása elé épített valaki egy „modern” műmárvány fekete sírkövet. Az eddigi meghitt környezet teljesen elcsúfult. A mészkőbe faragott haldokló sas 1963-tól borostyánnal és páfrányokkal, természetes környezetben a tudóshoz és a hely szelleméhez illő miliőben fogadta eddig a látogatót. Most ez semmivé lett. Jövőre ünnepli az ország polihisztorunk halálának 100. évfordulóját... Lehet tudni, hogy mi volt a célja ennek az átalakításnak? És egyáltalán, a hatóságok, a család, engedélyének birtokában történt a védett sír átalakítása?” – írta F. Nagy Zsuzsanna internetes levelező fórumunkon az Észak Agorán.

Az új síremléken olvasható – és a képviselői keret kimutatásánál is nyomon követhető – Dr. Kovács László a 20. számú választókörzet KDNP-s önkormányzati képviselő biztosította az anyagi feltételeit az átalakításnak. Így őt kerestük a kérdésekkel.

„Folyamatosan végzünk felújítási, állagmegóvási munkákat a körzetemhez tartozó Felső-Hámori temetőben. Sírokat tartunk karban, nem régiben a támfalat erősítettük meg, a legutóbbi időkben kapott vadonatúj síremléket Vásárhelyi István is” – fejtette ki a képviselő.

„Nemes cél vezetett minket a Herman Ottó emlékhelyének megújításakor is, ám elképzelhető, hogy a megvalósításnál szakmailag nem megalapozott döntés született, ezt természetesen a városüzemeltetéssel és a főépítészi irodával egyeztetve igyekszünk korrigálni” – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy a többek által felvetett lillafüredi Herman Ottó emlékháznál történő elhelyezése a síremléknek szóba jöhet-e, azt mondta a képviselő: álláspontját az egyeztetések után alakítja ki.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában