Helyi közélet

2013.10.17. 08:49

Öngyilkos hajlamú vadak

Miskolc - Ér-e valamit a néhány száz forintos vadriasztó, vagy kamu az egész?

Miskolc - Ér-e valamit a néhány száz forintos vadriasztó, vagy kamu az egész?Két hetes történet, hogy szarvassal ütközött egy mentőautó Zalaegerszegen. A képek megdöbbentőek voltak. Azok, akik ütöttek már el vadállatot - őzet, vaddisznót - tudják, hogy az érvényben lévő természet és vadvédelmi törvény alapján a vadásztársaságoknak nem teszik kötelezővé a biztosítások megkötését. Sőt! Vannak, akik ennek kapcsán úgy fogalmaznak, hogy a vadásztatás és a gépjárművezetés egyformán veszélyes üzem. Ezért aztán, ha vad és gépjármű találkozik, és a társaság számára nem róható fel úgymond speciális körülmény (hajtás, nem helyeztetett ki a vadjárók vonalában figyelmet felhívó KRESZ jelzőtáblát), akkor fele-fele arányban mindenki viselje a saját kárát. Egy több millió forintot érő autó tekintetében ez akár több százezer forintot is jelenhet - mind két fél számára.

Felmerül: mivel érdemes védekezni a nem várt találkozásokkal szemben? van, aki esküszik rá, és van, aki szerint semmit sem ér. Ez a vadriasztó síp, amit már 400 forint körüli összegért megvásárolhatunk. Az általunk megkérdezett eladó szerint "sok bosszúságtól mentheti meg a gazdáját." A működése egyébként rém egyszerű: a menetszél hatására keletkező, az emberi fül számára nem hallható ultrahangot az állatok már messziről is jól hallják, mely számukra zavaró, ezért elkerülik a hang forrását.

Megéri(?)

Kérdés viszont az is, hogy ha egy ilyen olcsó primitív szerkezettel elkerülhető lenne a vaddal való találkozás, akkor miért nem széria felszerelése minden autónak, vagy legalább extraként rendelhető lenne egyes csúcs modellekhez? Ez több kérdést felvet, de érdemes végiggondolni, hogy mi lenne, ha rendelkezne az autó ezzel a védelemmel és mégis bekövetkezne a találkozás? Pereskedés?

Szerkesztőségünkben végzett mini közvélemény kutatás szerint úgy véljük megér ezer forintot a védelemre szánt összeg, ami valljuk be, gyakorlatilag össze sem hasonlítható az esetleges kár értékével. Hozzátesszük ugyanakkor azt is, hogy igazán nem bizonyítható a hatásfoka és mindig lesz "“öngyilkos” hajlamú vad", aki nem úgy viselkedik, ahogy mi arra számítanánk.


Párszáztól felfelé

A 400 forintos ultrahangos vadriasztótól a 160 ezer forintot kóstálóig tart a kínálat a világhálón. Előbbit nagyon egyszerűen felszerelhetjük (a lökhárító alsó- vagy felső szélére, az elülső spoiler oldalára, minden esetben kb. 20-30 cm-re a lekerekítés mögött vagy a hűtő előtti díszrács mögött), míg a közel 200 ezres ketyeréhez szakműhelyben érdemes próbálkozni, hiszen az alapkészülék 3 hangszóróval, frekvencia-szabályzó és időköz szabályzóval is rendelkezik.


ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában