Helyi közélet

2013.10.13. 12:47

Múzeumból múzeumba túráztak

Miskolc - Nemcsak az erdőben lehet kirándulni, hanem a belvárosban, kiállításokat nézve is.

Miskolc - Nemcsak az erdőben lehet kirándulni, hanem a belvárosban, kiállításokat nézve is.A városközpontba invitálták a túrázni vágyókat szombaton a Miskolci Galéria munkatársai. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjaként szervezett Tárlat-túra a belvárosban megtekinthető kiállításokat járta be. A múzeumi útvonalon nemcsak gyalogosan, hanem kerékpárral, vagy gördeszkán, sőt akár görkorcsolyával is részt vehetett bárki. A fő szempont az volt, hogy sétálva, bringázva vagy gurulva ne csak a kiállításokat, hanem az azoknak otthont adó épületeket, s az épületeket körülvevő tereket is bejárják, megismerjék a túrázók.

A Déryné utcában található Színészmúzeum állandó kiállításának bemutatásával indult a kirándulás. A Hódolván Tháliának címet viselő, 2010-ben újrarendezett és kibővített tárlat a miskolci színjátszás jelentős momentumainak állít emléket.

A Színészmúzeumban helyet kapott kortárs művészeti galéria, a Teátrum Pincehely Galéria megtekintése után az út a Hősök terén és a Deák téren át vezetett a Feledy-házba, ahol a város nagy hírű képzőművész nemzedékére emlékező kiállítás és Feledy Gyula emlékkiállítása mellett Barczi Pál munkásságát megidéző tárlatot tekinthették meg a látogatók.

Kortársak

A Déryné utcával párhuzamos a Kossuth utcán elindulva a következő állomás a város sétálóutcájában, a Széchenyi utcán található Rákóczi-ház volt, ahol izgalmas kortársművészeti tárlatok, valamint a Nagy Kunszt Tanulmányi Múzeum legújabb múzeumpedagógiai kiállítása várta az érdeklődőket. Borsodiak a gáton címmel a 2013-as dunai árvízben tanúsított helytállásról készült fotókiállítást és Bodonyi Csaba Ybl-díjas építész 70. születésnapját köszöntő tárlatot tekinthették meg a túrázók.

Innen továbbindulva a Papszerre érkezett a csapat, s megismerkedett a Szemere Bertalan életét feldolgozó anyaggal. Az utolsó állomás a Herman Ottó Múzeum Központi Épülete volt, ahol a téren zsíros kenyér, tea és őszi fesztiváli hangulat várta a megfáradt túrázókat.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában