Helyi közélet

2013.10.24. 13:01

Helyben kutatnak, fejlesztenek Borsodnádasdon

Borsodnádasd - A Ples Zrt., a felnipiacon történt változásokra kíván reagálni a borsodnádasdi beruházásával.

Borsodnádasd - A Ples Zrt., a felnipiacon történt változásokra kíván reagálni a borsodnádasdi beruházásával.Párhuzamosan két jelentős építkezés is zajlik Borsodnádasdon, a településen több mint két évtizede felnigyártással foglalkozó Ples Zrt. telephelyén. A világviszonylatban megváltozott igényekkel kíván lépést tartani a társaság, amely az 1.6 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően időt és pénzt is megtakaríthat a jövőben. Az Európai Uniós és a magyar állam 881 millió forinttal segíti a Kutató-Fejlesztő és Nemzeti Járműkerék-Biztonsági Mérő és Tanúsító Központ kialakítását, és nagyjából ugyanekkora összeget fektetett be a cég, hogy a terveket meg tudják valósítani a borsodi városban.

- Változnak a kerék iránti igények a világban - fogalmazott Hegedűs Károly, a Ples Zrt. fióktelep igazgatója. – Mi igyekszünk nagy cégeknek beszállítani, de ehhez meg kell felelnünk az általuk támasztott követelményeknek. Jelenleg a nagyobb teherbírású kamionok kerültek az előtérbe, ez pedig nyilván a kerekekre nehezedik, éppen ezért folyamatosan kísérletezünk, fejlesztünk. Mivel Közép-Európában eddig nem volt biztonsági próba, illetve teherbírás mérő készülék, ezért mindig Németországba szállítottuk a felniket. Mondani sem kell, hogy ez milyen hosszadalmas és költséges volt. A jövőben viszont nem kell várnunk, saját magunk tudjuk fölgyorsítani ezt a folyamatot, így pedig a piacon jóval versenyképesebbek leszünk.

Hegedűs Károly hozzátette: a köznyelv csak nyúzógépnek hívja a 600 millió forintos berendezést, amely modellezi azt, hogy mi történik a közúton 100-150 ezer kilométer alatt. A kamionos cégek pontos adatokat várnak el a terhelhetőséggel kapcsolatban, amit a számítógép által rögzített adatoknak köszönhetően meg is tudnak majd adni.



Új üzemcsarnok

A kutató, fejlesztő épület szomszédságában azonban egy új üzemcsarnok is épül Borsodnádasdon. Ezzel a termelést kívánja ésszerűsíteni a Ples Zrt.

- Egészen 2008-ig, a gazdaság megtorpanásáig nagy tételben tudtunk értékesíteni – folytatta Hegedűs Károly. – Mostanában azonban a kis szériákat részesítik előnyben a megrendelők, ehhez szintén alkalmazkodnunk kellett. A jövőben rövid határidővel el is viszik tőlünk a készterméket, amit így nem kell hosszú ideig raktározni.

Jelzésértékű

Kormos Krisztián polgármester szerint jelzésértékű, hogy a Ples Zrt. továbbra is Borsodnádasdban gondolkodik. A borsodi városban már több mint húsz esztendeje telepedett le a társaság, azóta enyhíti a foglalkoztatási nehézségeket.

- Ez a folyamat is azt mutatja, hogy ezen a környéken is lehet, sőt van értelme fejleszteni – tette hozzá Kormos Krisztián. – Ezek a lépések számunkra is erőt és hitet adnak, hogy a helyi vállalkozókkal, cégekkel közösen van értelme az elvégzett munkának. Az önkormányzatnak egyébként kiváló a kapcsolata a céggel, hiszen a településen megálmodott terveinkhez rendszerint anyagi forrást rendelnek hozzá. Az általuk befizetett iparűzési adóból újítottuk föl az orvosi rendelőnket, de a sport és a kulturális élet terén is folyamatosan segítik az elképzeléseinket.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában