Helyi közélet

2013.10.09. 14:48

"Belehúzott" az ÉSZAKERDŐ Borsodban

Miskolc - Az ÉSZAKERDŐ Zrt. átfogó fejlesztési programja keretében közel száz létesítmény újult meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt hónapokban.

Miskolc - Az ÉSZAKERDŐ Zrt. átfogó fejlesztési programja keretében közel száz létesítmény újult meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt hónapokban.Hét tanösvény és turistaút, két erdészeti-, vadászati- és természetvédelmi gyűjtemény, három pihenőház, hét történelmi emlékhely és mintegy nyolcvan pihenőhely várja korszerűsített, megszépült formában az erdőjárókat – mondta lapunk érdeklődésére Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője. - Lillafüred egyik nevezetessége a Hámori-tó, ennek déli oldalán nagyjából 1000 méter hosszan húzódik a Tóparti sétány, ami fél óra alatt kényelmesen bejárható. A sétányon a korlátokat és padokat egyaránt felújították, és négy új információs táblát is kihelyeztek. Ezeken a térségi erdőkről talál érdekességeket a turista. Például megtudhatja azt, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami erdők élőfakészlete akkora, ami éppen megtöltené 2,6 millió betonkeverő teherautó 10 köbméteres puttonyát. Ha ennyi jármű felsorakozna egymás mögött, nyolcszor körbeérnék Magyarország határát.

A Pisztráng tanösvény is

- Az erdőjárók Lillafüreden már a megújult Mária-sétányon mehetnek végig, itt júniusban szentelték újra a felújított Patrona Hungariae szobrot - mondta Bozsó Gyula. - A sétányon négy új információs táblát helyeztünk ki, ezeken túl számos új pad, valamint szelektív hulladékgyűjtő szolgálja a turisták kényelmét. A Miskolc határában lévő Forrásvölgy tanösvényt is korszerűsítettük, nyolc új információs táblát helyeztünk ki a több, mint három kilométer hosszú tanösvényen. Az ismertetők segítségével megismerhető a térség állat- és növényvilága, de a Bükk-hegység földtani képződményeiről és az erdészek munkájáról is tájékozódhatnak a természetjárók.

Az osztályvezető kiemelte a Pisztráng tanösvényt, ami a Lillafüredi Állami Erdei Vasút garadnai végállomásáról indul. A 2,5 kilométeres tanösvény nyomvonalát módosították, új jelzést festettek fel, és ez az útvonal is új információs táblákat kapott.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában