Helyi közélet

2013.08.13. 09:02

Több technikus, kevesebb diplomás?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Lejárt az egyetemi pótfelvételi jelentkezési határideje. A jövőben nehezebb lesz bejutni a felsőoktatásba.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Lejárt az egyetemi pótfelvételi jelentkezési határideje. A jövőben nehezebb lesz bejutni a felsőoktatásba.Hétfőn éjfélig lehetett jelentkezni az egyetemi pótfelvételi eljárásra, aki ezt nem tette meg, az idén lemaradt a felsőoktatási tanulmányokról. A pótfelvételi ponthatárait augusztus 29-én állapítják meg, melyek valószínűleg alacsonyabbak lesznek a júliusban megállapítottnál. Az alap- és osztatlan szakokon 240, a felsőoktatási szakképzéseken 200, a mesterképzéseken 50 a minimum pontszám, ha ennél kevesebbet szerezett, sehova sem veszik fel a jelentkezőt - sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre. Kormányzati terv azonban, hogy a jövőben megemelik a minimum ponthatárokat.A jogszabály alapján a 2014-es felvételin legalább 260 pontot kell összegyűjteniük a diákoknak. Két év múlva tovább szigorítanak: 2015-ben 280, egy évvel később pedig 300 lesz az alsó ponthatár. A 2016-os végzősöknek egy másik feltételnek is meg kell felelniük: csak akkor kezdhetik meg az érettségit, ha legalább 50 óra közösségi munkát végeztek.

Több lesz a technikus

Vajon mi lesz a következménye a minimum ponthatár emelésének? – kérdeztük Kocsis Istvántól, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola igazgatójától, aki vázolta: a diákok szempontjából hátrányt jelent majd, hogy csak magasabb pontszámmal lehet bejutni egyetemre. Főleg azok lesznek bajban, akik a középiskolában és az érettségin nem érnek el kiváló eredményt, de mégis szeretnének bekerülni a felsőoktatásba. A szakközépiskolák viszont jól járnak majd a változással, hiszen az ő technikusképzésein valószínűleg többen maradnak majd, és nem csak a leggyengébb képességű tanulók.

Az igazgató hangsúlyozta: az elmúlt években komoly problémát jelentett az, hogy olyan diákok is bekerültek az egyetemekre, akik éppen csak hogy le tudtak érettségizni. A magyar gazdaságból pedig hiányoznak a jó képességű, középfokú végzettségű szakemberek.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában