Helyi közélet

2013.08.10. 12:47

Nyár van, alig fürdőruhában...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Volt, aki délben is a tűző napon feküdt, és nem azért, mert nem talált árnyékos helyet.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Volt, aki délben is a tűző napon feküdt, és nem azért, mert nem talált árnyékos helyet.

Bár a napozás szabályait mindenki ismeri, de amikor valaki kiül a tó partjára napfürdőzni, nehezen szánja rá magát, hogy az árnyékba húzódjon. A Mályi-tó partján jártunk tegnap délelőtt. Találtunk óvatos és kevésbé óvatos embereket is. Sokan hűsöltek a terebélyes fák alatt, de sokan ültek a napon még délelőtt 11 óra után is.

Élvezi a napot

Például Anikó (teljes nevét nem árulta el), aki barátnőjével érkezett a tó partjára, és éppen nagy kártyacsatát vívtak.

– Bekentük magunkat naptejjel – mondja, amikor azt kérdezzük tőle, hogy nem lenn-e jobb már az árnyékban. – Csak egy órája jöttünk. A naptejünk 15-ös faktorszámú, ami nem túl magas, de az az igazság, hogy a déli órákban már egyik naptej sem véd.

Anikó nem tartja fontosnak, hogy a bőre barna legyen, ő csak egyszerűen élvezi a napsütést. Mint mondja, lehet, hogy sapka is kellene, meg napszemüveg, de azt nem hozott magával. Megjegyzi: a közeli fa nagy árnyéka előbb-utóbb őket is betakarja. Barátnője még hozzáteszi, ő a nyár elején a szoliban alapozott, hogy a bőre ne égjen le a napon.

Fehér sapkában és napszemüvegen úszik egy jót Egri Olga Judit. Amikor kijön a partra, az árnyékba húzódik. Kiderül, ők Nyíregyházáról utaztak a Mályi-tó partjára, mert itt van nyaralója a barátnőjének. Olga pontosan betartja a napozás szabályait. 11-től 3-ig nem fekszik ki a tűző napra, ha úszni megy, felveszi a sapkát és a napszemüveget. Volt az idén Hévízen is nyaralni, de ott is kalap volt a fején, amikor a vízben tartózkodott. Nyár elején pedig 60-as faktorszámú naptejet használ, hogy védje a bőrét az első nyári sugaraktól.

A Mályi-tó partján jókora fák nyújtanak védelmet a fürdőzőknek, de találnak-e hasonló menedéket az emberek megyénk más strandjain?

Szerkesztőségünk munkatársai más-más strandokat kedvelnek, úgyhogy nem volt nehéz egy villámkörképet összeállítani. A legbiztonságosabbnak a tiszaújvárosi strand tűnik, mivel itt az egyik medence fölött árnyékoló található. A füves területen pedig a fák árnyéka alá húzódhatnak az emberek. A Selyemréti strandon, ahol nem folyt építkezés, megmaradtak az öreg, terebélyes fák, de az új medencék mellet csak csemetefák állnak, úgyhogy ott nehéz hűvös helyet találni.

Vigyünk napernyőt!

Végardón hatalmas fák nincsenek, úgyhogy szinten nem jut mindenkinek árnyékos hely. Ide érdemes napernyőt is magunkkal vinni. A kazincbarcikai stranddal pedig szintén elégedettek a fürdőzők, mert terebélyes fák nyújtanak védelmet a füves területen, a játszótéren és a gyermekmedence környékén is. Bár ha az ember a vízben tartózkodik, akkor vigyázni kell, mert a vízfelület a napon van.

- ÉM-HE -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában