Helyi közélet

2013.07.25. 20:26

Visszakapták jogos jussukat...

Felsődobsza - Az erdélyi Nyárád menti települések 16 lakosa tette le az állampolgársági esküt Felsődobszán.

Felsődobsza - Az erdélyi Nyárád menti települések 16 lakosa tette le az állampolgársági esküt Felsődobszán.Élő a kapcsolat az erdélyi Nyárád menti települések - Nyárádremete, Nyárádköszvényes, Mikóháza, Vármező, Deményháza - és Felsődobsza között. Ennek szellemében július 20-án közülük 16-an tették le az állampolgársági esküt és váltak ezáltal magyar állampolgárokká a Hernád-parti községben. Ezt megelőzően Jósvafőn Vörös-tói barlangtúrán vettek részt, s néhány pillanatig megtapasztalhatták az igazi barlangi sötétséget is, majd Orsi, a túravezető két zeneszámot prezentált gépről, a felejthetetlen élménytől percekig szinte megszólalni sem tudtak a kirándulók. Utána Betlérre és Krasznahorkára utazott a társaság, ahol megelevenedett a magyar múlt, az Andrássyak kora. Kassán át érkezett vissza a székely küldöttség Felsődobszára.

Édes teher

A római katolikus templomban megtartott ünnepségen Luterán András, Felsődobsza polgármestere így köszöntötte esküre váró honfitársainkat:" Minden idő eljön egyszer, csak tudni kell rá várni. Kedves fiatal barátaink, most jött el ez az idő július 20-án, hogy végre visszakapják jogos jussukat, azt a kincset, örökséget, amit elvettek a szüleiktől, nagyszüleiktől. A XX. század viharai, igazságtalan békediktátumai sokfelé szakították hazánkat. A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényben az országgyűlés kinyilvánította, hogy a több ország fennhatósága alá vetett Magyarország minden tagja és közössége, része az egységes magyar nemzetnek. Ez állásfoglalás amellett, hogy a mindenkori magyar kormány a jövőben felelősséget visel a történelem során a hazától elszakított közösségek iránt. Ennek a felelősségnek az édes terhét vállaljuk hittel és közös meggyőződéssel, immár harmadik alkalommal Felsődobszán. Büszkén vállaljuk, hogy a falunk helyt adhat e nemes eseménynek, hiszen ezáltal mi is többek leszünk, gazdagodunk új barátokkal, a magyarságtudatunk erősödésével, lélekemelő gondolatokkal." Az 5 erdélyi település közös polgármestere, Magyari Péter meghatott hangon köszönte meg a felsődobszaiaknak az életreszóló élményt.

A jeles rendezvényhez illő irodalmi műsort állított Juhász Endréné Kati tanárnő, a szereplők tudásuk legjavát nyújtották, közülük is kiemelkedett Csehi Nóra versmondása. Varga Béla esperes és Gazsiné Vízi Éva református lelkipásztor méltatta a magyar állampolgárság felvétele jelentőségét.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában