Helyi közélet

2013.07.01. 20:07

Edelénybe, és Egerbe megy a látvány?

Miskolc - Az Észak-Magyarország információi szerint több honi település is szívesen látná Barna Györgynek, a Lézerpont Látványtár és Műhely tulajdonosának Győri kapuban található gyűjteményét.

Miskolc - Az Észak-Magyarország információi szerint több honi település is szívesen látná Barna Györgynek, a Lézerpont Látványtár és Műhely tulajdonosának Győri kapuban található gyűjteményét.Úgy tudni, hogy Edelény vinné a "népszupert" és a térképgyűjteményt (a L Huillier-Coburg kastélyben lenne helyük), míg a "kismesterségek" kiállítás a Tisza-tó mellé kerülhet. Állítólag mindeközben az egri önkormányzat bejelentkezett - fogalmazzunk úgy - , hogy "mindenért, ami maradt". Ezzel nívós, egyedülálló és nem mindennapi anyagok kerülnének a szomszédos megyeszékhelyre. Így például a Kárpát-medence népviseleteiből összeállított és az Irodagép-történelem kiállítás. Nem láthatnánk Miskolcon a Régi optikai eszközöket, az Erdélyi ásványokat, a Népviseletek hímes tojásokon kiállítást sem az Orosz bronz ikonok a XVIII-XIX. századból gyűjteménnyel együtt.

Kerestük mindezzel kapcsolatban az egri önkormányzatot, azonban nem jártunk sikerrel. Ugyanakkor természetesen szerettük volna megtudni a miskolci polgármesteri hivatal illetékestétől például azt: igaz-e, hogy ismét tárgyalásokat kezdeményezett a város Barna Györggyel, a Lézerpont Látványtár tulajdonosával annak kapcsán, hogy a gyűjteménye Miskolcon maradjon? Megkérdeztük azt is, hogy ki tárgyal Barna Györggyel és azt is, hogy mégis átvenné-e, itt tartaná-e a város a teljes gyűjteményt, vagy csak egy részét? Szabó Máté, a miskolci polgármesteri hivatal kommunikációs tanácsadója a "Köztisztviselők és a hétfői munkaszüneti nap" miatt türelmet kért, és legkorábban keddre ígért választ.

Várjuk a válaszokat.

Udvariasan időt kért

Talán sokan emlékeznek rá (lapunk folyamatosan beszámolt a történésekről), hogy 2011 végén, és a tavalyi esztendő elején Barna György a miskolci önkormányzattal kezdett megbeszéléseket annak érdekében, hogy a gyűjteménye Miskolcon maradjon és ne kerüljön külföldi gyűjtők, múzeumok kezébe. Akkoriban Barna György tárgyalásokat kezdett több gyűjtővel, mert "kilátástalannak" érezte a Látványtár üzemeltetését, megbecsülését. Az önkormányzattal kezdődött párbeszéd miatt azonban akkor sokáig szüneteltek a külföldi és a hazai gyűjtőkkel folytatott megbeszélései. Ezek a megbeszélések viszont a 2012. februárjában összeállt úgynevezett "látványtáros bizottság" impotenciája miatt az elmúlt időszakban ismét felélénkültek.

Természetesen kérdeztük volna mindezek kapcsán Barna Györgyöt, a Lézerpont Látványtár és Műhely tulajdonosát is, ám ő ha udvariasan is, de kitért a válaszadás alól. Értesüléseinket nem kívánta kommentálni, mindössze arra kérte munkatársunkat, hogy legyünk türelemmel és heteken belül rendelkezésünkre áll.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában