Helyi közélet

2013.06.24. 08:49

Nézőpont - Belehalok: rap a végekről

<em>Majka, az ózdi suttyóból sztárrá lett médiaceleb „Belehalok” videóját több mint húszmilliószor tekintették meg a Youtube-on. Egy teljesen korrekt, de igazán slágeres rapszám, tényleg jó, de született már ilyen műfajban nem egy, nem kettő hasonló, azokat mégsem nézték meg ennyien. A klip? Majka és két viharvert arcú társa kapucnisan, sapkában, járkálnak fekete-fehér dokumentarista stílusban – semmi különös, forgathatták volna Harlemben is, igazi feka rapperekkel</em>. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

Majka, az ózdi suttyóból sztárrá lett médiaceleb „Belehalok” videóját több mint húszmilliószor tekintették meg a Youtube-on. Egy teljesen korrekt, de igazán slágeres rapszám, tényleg jó, de született már ilyen műfajban nem egy, nem kettő hasonló, azokat mégsem nézték meg ennyien. A klip? Majka és két viharvert arcú társa kapucnisan, sapkában, járkálnak fekete-fehér dokumentarista stílusban – semmi különös, forgathatták volna Harlemben is, igazi feka rapperekkel. Kiss László jegyzete.

Mi a titok? Talán egy álom. Egy olyan álom, ami mindannyiunkban megfogan, akik nem arany kanállal a szájukban születnek. Arról szól, amiről a népmeséink, amelyekben a legszegényebb, legkisebb fivér lesz az, aki győz, ásó kapa nagyharang, övé lesz a királykisasszony és minden jószága. De ha átnézünk az óceán másik oldalára, Hollywoodban minden harmadik film erről szól, hogyan lesz a szegényből gazdag, hogyan győz le korrupt politikusokat, egész hadseregeket egy kisember, hogy minden lehetséges valójában, ez nem csak születési előjog.

A szociológusok ezt társadalmi mobilitásnak hívják, és lényegében annyit tesz, hogy a szegény szabólegénynek is van esélye. Persze valamennyi esélye mindig van mindenkinek, hiszen lettek már királyok is közemberekből. De itt az a különbség, minden szegény szabólegénynek kell hogy legyen esélye, a többi rajta múlik. Nálunk az utóbbi évtizedekben ez lentről felfelé liftezés rendesen lelassult. És mintha nem is nagyon foglalkoznánk vele, a szegények, nehezen boldogulók mint bulvár tartalom szerepelnek a tévékben, lehet borzongani otthon a látottakon.

Majka olyan, mintha kitalálták volna, hirtelen karrier a semmiből, de ez önmagában nem lenne elegendő, hiszen Caramel se a Harvardon végzett. Majka továbbra is erőteljesen képviseli azt a világot, ahonnan jött, sőt mi több ebből csinál tőkét, eladható médiaárut. Jó, persze erre azt mondhatjuk, ez egy jól ismert recept, a népek imádják az ilyet, hogy fenn van a csúcsokon, de „ugyanolyan” mint lent volt, behozza a stúdiók műanyag világába a panelházak lépcsőházi bűzét, graffitik durvaságát, a minden mozzanatban ott lappangó agresszivitást. Kétségtelen, Majka zseniálisan csinálja, mert ösztönös tehetség. Meg talán amennyire lehet ebben a szakmában, még őszinte is: hallottam egy konferencián, és nem volt semmi műmájerkedés, celebkedés, csak normális földhözragadtság.

Mostanában sokan erőlködnek valamiféle össznemzetien magyar tartalmú és üzenetű zeneszám megalkotásán, mert ez most divat. Derék dolog, de valahogy Majka produkciója, és az ami mögötte van, közelebb áll egyelőre jó sok millió magyar lelkéhez, mint a pusztákon rohanó szél, vagy a Duna hullámainak, esetleg ősapáink üzenete. Mert jó sokan kerültek alulra az elmúlt évtizedekben, jó sokan élnek graffitis falak, lerobbant házak, csellengő fiatalok, egy hajdanán viselhetőbb élet most egyre széthullóbb díszletei között, főleg itt, a mi vidékünkön. Érzik, értik sokan itt mifelénk, miről szól a Belehalok és azt is, mi van ott az arcokra írva. Persze ez csak egy videó. De akire sokmillió ember kíváncsi, óriási felelősséget visel. A hogyan tovább, most már őszintén érdekel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában